Graskarper in de problemen

7920
04 mrt 2011

De graskarper is een bijzondere vissoort, die zich niet voortplant in Nederland. De rivier de Yangste, de grootste rivier in Azie, vormt het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de graskarper. De graskarper leeft in de hoofdstroom, zijrivieren en meren in de vloedvlaktes.

Om te paaien trekt de graskarper stroomopwaarts, naar een van de 36 (vroeger) in kaart gebrachte paaigebieden. De eieren driften met de stroom mee over een grote afstand, tot waar in de rivier rustige, ondiepe opgroeigebieden aanwezig zijn. Daar worden de larven geboren en groeien op.

Door vervuiling, overbevissing en vooral de aanleg van stuwdammen, is de soort sterk onder druk komen te staan. Als maat voor de achteruitgang berekenden Chinese biologen het aantal jaarlijks geproduceerde eieren van deze vis vroeger en nu. Sinds 1980 is het aantal eieren afgenomen van bijna 50 miljard naar 10 miljard. En sinds de aanleg van de Drie Klovendam, is het aantal jonge graskarpers gereduceerd tot 4% van het aantal voor de aanleg van de dam. Het voortbestaan van de soort in de Yangste lijkt dus ernstig te worden bedreigd.

Bron: Zhao, J. et.al. (2011). Population genetic structure and evolutionary history of grass carp Ctenopharyngodon idella in the Yangtze river, China. Environ. Biol.Fish. 90 (1): 85-93

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.