Zet bedreigde vissen altijd terug!

9920
18 mrt 2011

De Atlantische steur, houting, zeeforel en Atlantische zalm worden met uitsterven bedreigd. Het is nog niet bij iedereen voldoende bekend dat deze vissoorten daarom wettelijk beschermd zijn en na vangst direct moeten worden teruggezet. Een voorlichtingscampagne moet hier verandering in brengen.

De vier hiervoor genoemde vissen zijn nationaal en/of internationaal beschermde soorten. Dit betekent dat ze niet mogen worden bevist, in bezit gehouden, verhandeld en in- of uitgevoerd. Daarbij lopen er diverse kweekprogramma's die tot doel hebben deze vissoorten weer in ere te herstellen – zodat sportvissers in de toekomst hopelijk weer op deze soorten mogen vissen. Die hebben natuurlijk alleen succes als alle vissers (sport en beroep) zich realiseren dat zij ook hun steentje moeten bijdragen door deze vissen na een toevallige vangst netjes en onbeschadigd terug te zetten. Zodat die voor voldoende nakomelingen kunnen gaan zorgen.

Toch blijken zowel sport- als beroepsvissers en medewerkers van visveilingen niet altijd op de hoogte te zijn van de beschermde status van deze vissen. Daarbij worden de vissoorten dikwijls ook niet herkend. Om de beschermde status onder de aandacht te brengen en herkenning van deze vissen te vergemakkelijken, is er deze week naar alle hengelsportwinkels, -verenigingen en visafslagen een speciaal voor dit doel gemaakte poster (pdf) en folder (pdf) gestuurd (oplage resp. 3.000 en 20.000).


Poster en folder 'Zet bedreigde vissen altijd terug!'.

Bovendien is er een speciale website ontworpen waar vangstmeldingen kunnen worden gedaan. Vang je een van deze bijzondere soorten als toevallige bijvangst tijdens het vissen? Meld die dan op: www.livingnorthsea.eu/capture. Voor speciale vangstmeldingen wordt een kleine attentie gegeven. Inmiddels zijn de eerste meldingen al binnen van een prachtige zalm van 85 cm op de Maas en een houting op de Lek, die natuurlijk weer zijn teruggezet!

Dit werk is mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds, Productschap Vis, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Stichting de Noordzee, het project Living North Sea en het EU North Sea Region Programme.

-> Download de folder (pdf)
-> Download de poster (pdf)

- -

- -

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.