Uitkomsten beursenquêtes sportvisserij 2010

7893
30 mrt 2011

Tijdens de hengelsportbeurzen VISMA in Ahoy Rotterdam en de Hengelsport- en Visbotenbeurs in de Veemarkthallen in Utrecht zijn in 2010 schriftelijke enquêtes uitgevoerd onder de bezoekers. De resultaten hiervan laten zien wat de beursbezoekers in Nederland belangrijk vinden voor hun hobby.

Sportvisserij Nederland kan hiermee nog beter de belangen van sportvissers behartigen en de producten en diensten afstemmen op de wensen van sportvissers.

In totaal hebben 213 beursbezoekers de enquête ingevuld. Van deze sportvissers vist 89 % vaker dan 15 keer per jaar en ruim 50% zelfs meer dan 40 keer per jaar. De meeste ondervraagden vissen op karper (30%), witvis (23%) of roofvis (18%) of rekent zichzelf tot de grote groep van recreatievissers (18%). Landelijk bezien is de groep van recreatievissers maar liefst 65%, dus het is duidelijk dat de beursbezoekers tot de categorie ‘fanatieke sportvissers’ behoren.

VISpas en vissen in de stad

Over de VISpas is 70% van de ondervraagden tevreden. Van de overige 30% zijn de belangrijkste klachten dat niet al het viswater van Nederland met één VISpas bevist kan worden en dat de Landelijke lijst van viswateren te groot, dik of zwaar is.
De bezoekers van beide beurzen vissen vooral op zoet water (90%). Van deze vissers zoekt 55% het rustige viswater buiten de bebouwde kom op, terwijl 35% vlak bij huis vist. Deze laatste categorie komt op de VISMA 2011 goed aan z’n trekken, want het beursthema van dit jaar is ‘Streetfishing’, oftewel vissen in de stad.

Nachtvissen en drie hengels

De helft van de ondervraagden heeft in 2009 ’s nachts gevist. Ruim 30% deed dit in 2009 meer dan vijf keer. Dit percentage komt – niet geheel toevallig – overeen met het aandeel karpervissende beursbezoekers. Ongeveer driekwart van de ondervraagden wil wel ’s nachts kunnen vissen, waarbij 40 % aangeeft dit het hele jaar door te willen doen.

Van de ondervraagden geeft 40% aan met drie hengels te vissen of te willen gaan vissen. De overige 60% heeft hieraan geen behoefte.

Actieve vrijwilligers

De resultaten van beide beurzen komen sterk overeen. Het is opvallend dat van de ondervraagden op de VISMA minder dan 10% aangeeft actief te zijn binnen de eigen hengelsportvereniging. Op de Hengelsport- en Visbotenbeurs blijkt maar liefst 30% van de ondervraagden actief te zijn als vrijwilliger bij de eigen hengelsportvereniging. Dat er voor hengelsportverenigingen meer dan genoeg vrijwilligers rondlopen in Nederland blijkt uit het feit dat op beide beurzen maar liefst 75% van de ondervraagden aangeeft best wat te willen betekenen voor de eigen hengelsportvereniging.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.