Jaws is back!

12261
19 apr 2011

Het is je misschien niet ontgaan: de laatste jaren worden er steeds vaker haaien gevangen onder de Nederlandse kust. Geen witte haaien natuurlijk; het gaat vooral om de onschuldige gladde haai en gevlekte gladde haai. Ook (pijlstaart)roggen laten zich meer en meer zien in onze kustwateren.

Voor Sportvisserij Nederland reden om zich aan te sluiten bij de ‘Werkgroep Haaien’ en het ‘Haaienactieplan’.

Vooral aan de Zeeuwse kust- en Deltawateren wordt de laatste jaren een sterke toename van aan de hengel gevangen haaien gesignaleerd. ’s Zomers wordt er zelfs al gericht op gevist door diverse charterboten. Een positieve ontwikkeling voor de zeevismogelijkheden van ons landje, want haaien (en roggen) hebben in de sportvisserij van oudsher een bijzondere status.

Het zijn indicatorsoorten voor een ecologisch gezond ecosysteem en fascinerende vissen die menig sportvisser aanspreken. Voor beide vissoorten is het echter nog niet duidelijk waar de populatieboost nou precies vandaan komt. Is het
de klimaatverandering? Om meer duidelijkheid te krijgen, is daarom het ‘Haaienactieplan’ in het leven geroepen. Een project waar Sportvisserij Nederland een actieve rol in speelt.

Haaienactieplan

Het Haaienactieplan is een voortvloeisel van het EUbeleid voor haaien in Europese wateren. Dit plan komt voort uit de Werkgroep Haaien, een in 2009 in het leven geroepen samenwerking tussen Stichting De Noordzee, Shark Alliance, het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Sportvisserij Nederland.

Belangrijkste doel van het Haaienactieplan is om meer kennis over de haaienvisserij, haaiensoorten en hun invloed op het ecosysteem van de Noordzee te vergaren. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om te komen tot een duurzame haaienvisserij.

Concreet

Als deelnemer aan het Haaienactieplan gaat Sportvisserij Nederland op drie manieren een bijdrage leveren. Allereerst door via de eigen en externe media algemene bekendheid te geven aan de beschermde status die haaien en roggen in de Noordzee genieten. De bijbehorende terugzetplicht betekent ook dat we via het opvragen van vangstmeldingen inzicht willen verkrijgen in de verspreiding en migratie van met name de gladde haai in de Noordzee. Om dit tweede onderdeel vorm te geven, wordt er een ID-kaart haaien en roggen gemaakt.


(klik op de zoekkaart voor een groter exemplaar)

Aan de hand van deze zoekkaart kunnen sportvissers hun vangsten determineren en correcte vangstmeldingen doen. Ook zullen er gladde haaien van een merkje of tag worden voorzien, zodat bij terugvangsten een beter beeld ontstaat van de verspreiding van de beesten. Het derde en laatste onderdeel waar Sportvisserij Nederland zich over ontfermt, is het opzetten van één centrale website waarop informatie over de haaien en roggen wordt verstrekt en – minstens zo belangrijk – de vangstmeldingen worden verzameld.

Haaien bij Vis TV!

In de Vis TV-aflevering van zondag 22 mei ondernemen Ed en Marco een poging om haaien te vangen in de Noordzee. We kunnen je alvast verklappen dat dit ze gelukt is. Stem daarom op 22 mei vanaf omstreeks 10.00 uur af op RTL 7.

Bron: Hèt Visblad april 2011. Neem een abonnement en kies je kado!

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.