Bezit ondermaatse zeevis aangepakt

7820
19 apr 2011

Mensen die ondermaatse zeevis in bezit hebben kunnen binnenkort makkelijker worden aangepakt.

Dit komt omdat er vanaf 2012 ook bij het vissen in het kustwater en in zee een eenvoudige bekeuring kan worden uitgeschreven voor het in bezit hebben van ondermaatse zeevis.

Huidige situatie

Het meenemen van ondermaatse vis is schadelijk voor de visstand en roept zowel bij het grote publiek als bij veel sportvissers grote weerstand op. Het in bezit hebben van ondermaatse (zee)vis is daarom nu al strafbaar.

Vindt de overtreding in het binnenwater plaats dan kan nu al op een eenvoudige manier worden bekeurd. Dit komt omdat er voor deze overtreding een zogenoemde “feitcode” bestaat. Vindt de overtreding echter plaats bij het vissen in het kustwater of in zee dan moet een opsporingsambtenaar op dit moment nog een uitgebreid proces verbaal opmaken omdat hiervoor geen feitcode bestaat. Dit kost een hoop tijd en dat belemmert de handhaving.

Verzoek Sportvisserij Nederland

Om de handhaving te vergemakkelijken heeft Sportvisserij Nederland aan de commissie die het Openbaar Ministerie adviseert over boetes gevraagd om de bestaande feitcode voor het binnenwater ook van toepassing te verklaren op het vissen in het kustwater en in zee. Nadat een toelichting was gegeven op ons verzoek staat de betreffende commissie nu achter dit verzoek.

1 januari 2012

Naar verwachting zal de wijziging per 1 januari 2012 ingaan en kan er vanaf dan dus snel en effectief worden opgetreden tegen het in bezit hebben van ondermaatse zeevissen. Voor de zwaardere zaken waarbij iemand meer dan 10 ondermaatse vissen in bezit heeft, zal nog wel een proces verbaal moeten worden opgemaakt. In dat geval wordt echter ook een fors hogere straf geëist. De hoogte van de boete voor het in bezit hebben van ondermaatse zeevis wordt per geval vastgesteld door de officier van justitie.

-> Meer over de minimummaten en andere visserijregels

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.