HSV Hilversum wint rechtzaak visrecht

9110
20 apr 2011

Een zaak over het visrecht in een deel van de Vecht is door de Kamer voor de Binnenvisserij in het voordeel van hengelsportvereniging Hilversum beslecht.

Al lang geleden kreeg hsv Hilversum van het Hoogheemraadschap de toezegging dat als het Hoogheemraadschap eigenaar zouden worden van het visrecht in een bepaald deel van de Vecht, de hengelsportvereniging hier het visrecht zou mogen huren.

Later toonde ook een beroepsvisser interesse om hier het visrecht te huren. Toen het Hoogheemraadschap eindelijk eigenaar werd kon de belofte aan de hengelsportvereniging worden ingewilligd en sloten partijen een huurovereenkomst voor het volledige visrecht. Deze huurovereenkomst werd vervolgens naar de Kamer voor de Binnenvisserij gestuurd voor goedkeuring.

Protest beroepsvisser

De beroepsvisser maakte bij de Kamer voor de Binnenvisserij bezwaar tegen de huurovereenkomst omdat hierdoor de visrechten op de Vecht te versnipperd zouden worden. De Kamer keurde daarom de huurovereenkomst af. Zowel het Hoogheemraadschap als hsv Hilversum maakten bezwaar tegen de afwijzing van de huurovereenkomst. Op de hoorzitting die daarop volgde stelde de Kamer vast dat er al diverse hengelsportverenigingen visrechten hadden op de Vecht. Bovendien had hsv Hilversum al het schubvisrecht op een water dat grensde aan het betreffende deel van de Vecht. Volgens de Kamer was er dan ook geen sprake van een verdere versnippering van de visrechten op de Vecht.

Daarnaast vond de Kamer dat een visrechthebbende, in dit geval dus het Hoogheemraadschap, zelf bepaalt of zij het visrecht wil verhuren en zo ja, aan wie. De Kamer acht zich nadrukkelijk niet bevoegd om het beleid van de visrechthebbende te toetsen om het visrecht in zijn geheel (volledig visrecht) of gesplitst te verhuren. Sportvisserij Nederland kan zich volledig vinden in deze uitspraak omdat hiermee erkend wordt dat als de doelmatige bevissing niet in gevaar is, de visrechthebbende zelf moet kunnen bepalen aan wie zij het visrecht verhuurt.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.