Koehandel dreigt ook bij waterschaps-verkiezingen

4764
27 mei 2011

Wat nu met de Eerste Kamerverkiezingen gebeurt, is kinderspel vergeleken bij wat er bij de waterschapsverkiezingen van 2014 staat te gebeuren als de plannen van het kabinet doorgaan. Dat zegt Water Natuurlijk in haar vandaag verspreide persbericht.

In de NRC van zaterdag 21 mei j.l. zegt premier Mark Rutte, dat hij het systeem waarmee de Eerste Kamer wordt gekozen 'redelijk bizar' en 'uiterst merkwaardig' vindt. Een andere methode zou beter zijn, maar welke dat dan zou moeten zijn weet hij niet. Wie vindt dat het systeem van de Eerste Kamerverkiezingen ‘redelijk bizar’ is, moet voor de lol ook eens kijken naar het nieuwe plan voor de waterschapsverkiezingen dat door het kabinet van diezelfde Rutte op tafel is gelegd. Daarin wordt het huidige systeem van directe verkiezingen vervangen door getrapte verkiezingen.

niet transparant

Ruim 9500 raadsleden verdeeld over 418 gemeenten zullen vanaf 2014 de besturen van 25 waterschappen moeten gaan samenstellen. Houd daarbij in het achterhoofd dat er honderden verschillende partijen in de gemeentepolitiek actief zijn, dat sommige gemeenten in meer dan één waterschap liggen en dat er ook in de waterschappen veel partijen zijn waarop gestemd kan worden. Het is dus een systeem dat zo transparant is als de voorruit van een kleine personenauto gevuld met vier kwijlende rottweilers. De uitkomsten zullen dan ook hier vooral door kliekvorming en koehandel worden bepaald. Het wordt om met de woorden van de premier te spreken een ‘uiterst merkwaardig’ systeem.

veel kritiek, weinig enthousiasme

Er is dan ook veel kritiek op het voorgestelde systeem. Professor Elzinga, in bestuurskringen toch niet de minste, heeft dertien knelpunten geformuleerd en pleit voor handhaving van het huidige directe lijstenstelsel. Daarbij kunnen de besturen worden gehalveerd en kunnen de verkiezingen veel efficiënter gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De waterschapsverkiezingen vormen overigens al jaren een probleem. De kiezers lopen er niet bepaald warm voor. Toen de verkiezingen in 2007 werden vrijgegeven voor campagnevoerende partijen, bleef de opkomst steken op 26%. Dat is laag. Maar zolang de waterschappen hun eigen belastingen aan de inwoners op mogen leggen, moeten diezelfde inwoners ook het recht hebben om invloed uit te oefenen op wat er met dat geld gebeurt. Dat hoort bij onze democratie: 'no taxation without representation'.

oproep aan kabinet en kamerleden
Water Natuurlijk, de grootste partij die in de waterschapsbesturen in Nederland is vertegenwoordigd, roept het Kabinet dan ook op om de onlangs ingediende wet op dit punt aan te passen. Daarbij doet zij ook een beroep op de leden van de Tweede en Eerste Kamer om niet akkoord te gaan met de invoering van een ongewenst verkiezingsstelsel.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.