Sportvisser signaleert gevaarlijke exotische vissoort

12275
27 jun 2011

Jos Raaijmakers meldde via een vangstenregistratie website de vangst van een dikkop elrits in een afgesloten water in Maastricht. Dit kleine visje kan andere vissen verdringen en een schadelijke bacterie bij zich dragen waar andere vissoorten aan kunnen sterven.

Slechts op enkele wateren in Nederland is deze soort al eerder aangetroffen. Jos Raaijmakers heeft een primeur met de eerste melding uit Limburg. Uit Neede (Gelderland) kwam er in 2009 al een melding van een 14 jarige sportvisser en heeft waterschap Rijn en IJssel in overleg met het toenmalige ministerie van LNV de complete vijver leeg gepompt en zijn alle schadelijke vissen met succes verwijderd.

Dikkop elritsen worden in de handel verkocht als zogenaamde goudelritsen en dienen als siervisje. Het uitzetten van deze dieren kan grote gevolgen hebben voor de visstand in onze wateren en Sportvisserij Nederland raadt ten strengste af om vissen uit eigen vijvers of aquaria in andere wateren uit te zetten.

Sportvisserij Nederland werkt mee aan het project “Signalering invasieve exoten” dat geïnitieerd wordt door Team Invasieve Exoten van het ministerie van EL & I en heeft hiervoor samen met stichting RAVON een speciale zoekkaart gemaakt. Sportvissers werken mee door de exotische vissen snel waar te nemen en te melden via info@mijnvismaat

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.