In een nieuwe studie door topexperts op het gebied van de visserij kwam naar voren dat de populaties van diverse commercieel belangrijke soorten in een alarmerende status verkeren.
Van de 61 soorten behorende tot de onderorde van makrelen (Scombridae), waar naast makrelen ook tonijnen, bonitos, zeil- en zwaardvissen onder vallen, werden er 7 geclassificeerd als kritiek (met uitsterven bedreigd) en 4 als bedreigd op de IUCN Rode Lijst.
Scombridae komen in alle oceanen voor, vooral in de tropische tot gematigde klimaatzones, en varieren sterk in formaat en levensduur. Zo kunnen de grootste soorten meer dan 4 meter lang worden (blauwe marlijn en blauwvintonijn), terwijl de Indische Markeel (Rastrelliger kanagurta) slechts 31 cm lang wordt.
Langlevend, hoge prijs
Een deel van deze soorten is van groot belang voor de commercieële visserij en wordt door de visserijmultinationals en de zeer beperkte regulering overbevist. Hierbij zijn vooral de langlevende grote soorten zoals tonijn, marlijn en zwaardvis het meest gevoelig voor overbevissing en uitsterving, mede dankzij de hoge prijs die zij op de markt opleveren.
De gezondheid van de visserij op oceanen wordt op verschillende manieren beoordeeld, waarbij de IUCN bedreigde soorten probeert te identificeren aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde criteria. De categorieën en criteria voor de IUCN Rode Lijst vormt de meest omvattende en algemeen geaccepteerde lijst waarmee het risico op uitsterven voor soorten kan worden weergegeven.
Volgens het IUCN is er ondanks de aanwezigheid van gezonde populaties een toenemende bezorgdheid over het voortbestaan van diverse soorten epipelagische (vlak bij het oppervlak levende) vissen, door overbevissing en een gebrek aan de behoefte deze soorten hier tegen te beschermen. Dat heeft alles te maken met geld.
Onwenselijk
Dr. David Die en collega’s van de University of Miami Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science analyseerden de populaties van deze 61 vissen en hun bijbehorende beschermingsstatus op basis van de IUCN-criteria. Zij kwamen tot de conclusie dat ongeveer een kwart van de werelds visbestanden, vooral de scombridae, onderhevig zijn aan een onwenselijke visserijdruk en/of ontoereikende bescherming genieten.
Bron: University of Miami Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science (2011, July 25). Double jeopardy: Tuna and billfish. ScienceDaily. Retrieved July 26, 2011, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2011/07/110725091713.htm