Klinkende overwinning voor Nederlandse team in Brandenburg

7838
08 aug 2011

Wat kan wedstrijdvissen soms toch mooi zijn! De Nedelux-wedstrijd die we afgelopen weekend visten in Brandenburg aan het Silokanaal zal me nog lang bijblijven. Voor alle betrokken vissers en medecoach André Schipper zal dit niet anders zijn denk ik. Wat een schitterende vangsten en ook nog eens een overwinning!

 

                
Hoofdsponsor senioren zoet                                                  Co-sponsor senioren zoet
Sportvisserij Nederland                                                           Sportvisserij Nederland

Training

Ik kan me nog herinneren als visser dat deze wedstrijd soms minder serieus werd genomen door sommige betrokkenen. Hoe anders is het nu! Al op de maandag voor de wedstrijd was het hele team aanwezig voor de trainingen en we hebben zo met zijn allen een echte top-week gehad.

Het vissen op snel stromend water doet geen enkele Nederlandse wedstrijdvisser op regelmatige basis volgens mij en juist daarom was deze oefenweek zo belangrijk. Als je dan uiteindelijk allemaal per dag verbetert tijdens zo’n week en uiteindelijk zelfs de wedstrijd weet te winnen dan geeft dat heel veel voldoening natuurlijk.

Silokanaal

Het Silokanaal in Brandenburg is vrij bekend in Nederlandse wedstrijdkringen. Ieder jaar wordt daar in November de I.A.M. gehouden en daar doen heel wat Nederlandse teams aan mee. Iedereen die daar is geweest wil dit nog een keer beleven. De vangsten in het najaar zijn altijd geweldig met veel grote voorns en (relatief kleine) brasem.

Ook hebben we al vaak gemerkt dat de lokale vissers daar heel moeilijk te verslaan zijn. Het is nu eenmaal een heel specifieke visserij die wij niet zo vaak beoefenen met bijvoorbeeld het continue bijwerpen van bolletjes voer en het gebruik van dik en heel zwaar materiaal. Bovendien zijn de aantallen vis die gevangen moeten worden voor ons tegenwoordig ongekend.

   
                      Nick Pols                                                           Richard Feller

Omstandigheden

Het zou nu anders zijn zo was me verteld. In het najaar zou er veel sterkere stroming zijn en nu zouden de vissen kleiner zijn. Onder normale omstandigheden zou dat ongetwijfeld zo geweest zijn maar nu niet, integendeel!
Voorafgaand aan onze komst had het enkele dagen non-stop geregend en zelfs het enorme Havel-systeem waartoe het Silokanaal behoort kon al dat water niet zo snel verwerken. Het water steeg iedere dag dan ook wat meer en de stroming was nog harder dan in het najaar. Te gebruiken dobbers van 20 gram waren dan ook geen uitzondering.

Vissoorten

Nog iets dat eigenlijk niet te bevatten is, de vissen waren voor een groot gedeelte allemaal anders dan later in het jaar. Jawel, er werd voorn gevangen en hier en daar ook brasem. De belangrijkstre vissoort die te vangen was, was kolblei die je in het najaar totaal niet ziet.

Nogmaals een bewijs voor het werkelijk unieke visbestand van dit Havel-systeem.
Denemarken en Ierland hebben de reputatie als visrijke landen en dat is ook best terecht. Ik ben er echter van overtuigd dat hier nog veel meer vis is. 


                                                                Haike Ruijters

Voertechniek

Tijdens de trainingen bleek al snel dat de nadruk moest liggen op het verbeteren van de voer-techniek. Het kwam er in het kort op neer dat je nooit teveel kon bijvoeren. Je moest echter wel uitkomen met de maximaal toegestane hoeveelheden voor zowel aas als voer. Het was dan ook zaak om in het begin zeker niet teveel te voeren zodat je genoeg over had voor het continue bijvoeren van kleine bolletjes voer met daarin dode maden, casters, geknipte wormen en, zo bleek toch wel, ook wat kleine muggenlarven.

Ik moet echt zeggen dat iedereen zich de gehele week “uit de naad” heeft gewerkt en als ik ooit een viswedstrijd heb gezien waar je “loon naar werken” kreeg dan was het hier.

1e wedstrijddag

Op de 1e wedstrijddag visten we een goede wedstrijd. Een constante wedstrijd vooral ook. We lagen wel 3 punten achter op de Duitsers, dat wel. Zij visten 16 punten bij elkaar tegen wij 19 en Luxemburg 25 punten. Individueel was de dagoverwinning voor Erik van Otterloo met ruim 22 kilo.

   
              Eric van Otterloo                                                                   Plaatsbordje

Het systeem van puntentelling bij de Nedelux is trouwens heel simpel. Ieder land vist met 10 vissers. Je vist simpelweg in 10 vakken van 3 personen waarbij het hoogste vakgewicht 1 punt oplevert en het laagste 3 punten. Het land met het laagste puntentotaal over de beide wedstrijddagen wint.

Na de wedstrijd beslisten we om niet al teveel aan de tactiek van de eerste wedstrijd te veranderen. We moesten wel inhalen maar de verschillen waren nog klein. Het was duidelijk dat onze gekozen tactiek helemaal niet verkeerd was en het ging in sommige vakken echt, ondanks de schitterende vangsten, om minieme verschillen van enkele honderden grammen.

2e wedstrijddag

Tijdens de voorbereidingstijd van de 2e wedstrijd vroeg André Schipper me hoe ik dacht over onze kansen en ik zal eerlijk zijn, ik had daar best “een hard hoofd” in. Ik had er vertrouwen in dat we het beter gingen doen dan de dag ervoor maar ik was er ook van overtuigd dat ook met name de Duitsers nog zouden verbeteren. Wij moesten wel inhalen natuurlijk.

Meteen na het begin van de tweede wedstrijddag kreeg ik een veel beter gevoel over de kansen. Ik kon prima het gehele parkoers overzien en ik zag dat we, in tegenstelling tot de “slow start” van de eerste dag, een vliegende start hadden. Werkelijk overal vingen we minimaal zo goed als de tegenstanders en zelfs beter zo leek me.
We hadden besloten om bij het begin een minimale hoeveelheid muggenlarven aan te voeren om de visplaats zo snel mogelijk op gang te krijgen en dat werkte geweldig.

Ook Luxemburg deed het in ieder geval in sommige sectoren lang niet slecht en zo werd het al tijdens het vissen ingewikkeld rekenen.

Ook op de tweede dag werd gewoon geweldig gevangen door iedereen, schat het dan allemaal maar eens precies goed in.

Einduitslag

Bij het eind van de wedstrijd had ik het gevoel dat we minimaal nog heel erg dicht bij de Duitsers zouden komen. Uiteindelijk liep het allemaal nog aanmerkelijk beter af. Het enkele kilootje dat we op de eerste dag in enkele sectoren net tekort kwamen, hadden we vandaag op veel plaatsen net wel.

De tweede dag werd zo een dag om echt trots op te zijn. We wonnen 8 van de 10 vakken en waren tweede in de andere twee. Een dagtotaal van 12 punten kan bijna niet beter! En dat tegen een Duits team op hun water.


Een supergelukkige ploeg met v.l.n.r. boven: Peter Post, Marcel Heijnen, Ron Steijvers, Richard Feller, Ton Post, Rolf v.d. Broek, Patrick Broekhuizen en Jan van Schendel; v.l.n.r. onder: Nick Pols, Haike Ruijters, André Schipper en winnaar Erik van Otterloo.

Met zo’n uitslag wonnen we uiteindelijk nog dik deze Nedelux met in totaal 31 punten voor Duitsland met 41 punten en Luxemburg met 49 punten.

Ook in de individuele eindstand kwam de geweldige tweede dag behoorlijk tot uiting. Erik van Otterloo won de wedstrijd voor Marcel Heynen (die op de 2e dag het hoogste vangstgewicht had). Beiden hadden 2 sectoroverwinningen maar Erik had een hoger vangstgewicht. Het podium werd geheel Nederlands want van het hele leger aan vissers met 3 punten had Peter Post het hoogste vangstgewicht.



Nogmaals, deze wedstrijd was geen “geluksvisserij”. Dit was een wedstrijd met zoveel vis dat de ploeg die hier het beste viste ook zou winnen. Dat hadden we al tijdens de trainingsweek met elkaar zo vastgesteld.
Ik ben dan ook trots op dit resultaat en ik weet dat ik hier ook spreek voor André Schipper en alle vissers.
We hebben hier hard voor gewerkt en zijn ervoor beloond. Bovendien zijn we als visser hier zeker beter van geworden bij dit soort visserij. Dit soort ervaringen zijn heel belangrijk in het wedstrijdvissen en ik ben dan ook nu al benieuwd naar de I.A.M. op 29 en 30 oktober a.s.

Jan van Schendel

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.