Helft forellen overleeft klimaatverandering niet

8079
17 aug 2011

AMSTERDAM – Wereldwijd is in 2080 nog maar de helft van de forellen over. Klimaatverandering maakt de wateren waarin de vissen zwemmen te warm. Ook veranderende stromingen hebben een negatief effect.

Dat stelt een aantal wetenschappers op basis van uitgebreide berekeningen. Ze publiceerden hun vinding gisteren in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De regenboogforel (of: zalmforel) zal ’s winters lijden aan frequentere en zwaardere overstromingen. De eitjes die hij in de herfst legt, raken dan snel beschadigd.

Een andere soort, de oncorhynchus clarkii, zag zijn leefgebied al met 85 procent slinken. Hogere temperaturen en voortdurende concurrentie van regenboogforellen verkleinen zijn leefgebied waarschijnlijk met nog eens 58 procent.

Consumptie

Aan winterse overstromingen is weinig te doen. Natuurbeheerders proberen het water nu met vers geplante bomen en struiken koel te houden. Een deel van de populatie gaat door de maag: de forel is een populaire vishap.

De biologen rekenden met verschillende klimaatmodellen voor 9890 Amerikaanse locaties uit hoe de forelstand ontwikkelt. Ze hielden rekening met watertemperaturen, patronen van overstroming en de strijd tussen soorten.

“Dit zijn ontnuchterende resultaten”, meent een niet-betrokken visecoloog van de universiteit van Wyoming. Deze studie moet aandacht trekken, analyseert hij op de website van het blad Science.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.