Gemerkte snoekbaars terugggevangen

7207
24 aug 2011

Onlangs is in de Oude Maas een in 2007 gemerkte snoekbaars teruggevangen. De vis was vier jaar geleden bij Hellevoetsluis aan het Haringvliet voorzien van een merkteken in het kader van het snoekbaarsmonitoringsproject. Dit onderzoek is vorig jaar al afgerond, maar deze terugvangst levert toch nog interessante gegevens op.

Het snoekbaarsmonitoringsproject was opgezet om meer zicht te krijgen op het migratiegedrag van snoekbaars en de grootte van het leefgebied van de soort, zodat populaties verstandig kunnen worden beheerd. In het kader van dit onderzoek werden in 2007 in het Haringvliet en de Oude Maas gevangen snoekbaarzen voorzien van een zender of, als ze te klein waren voor een zender, een floy-tag. De vissen met zenders leverden veel bruikbare informatie op, maar de vissen met een floy-tag werden nauwelijks teruggevangen.

Afgelopen week werd echter een vis teruggevangen met een floy-tag. Deze vis was op 24 juni 2007 in Hellevoetsluis gemerkt met floy-tag nr. 00032. Zijn lengte bedroeg toentertijd 39 cm. Nu vier jaar later bij de vangst in de Oude Maas was de vis was inmiddels 75 cm groot! Een bijzonder snelle groei, want normaal is een snoekbaars van 75 cm negen jaar oud. Deze vis is daarentegen waarschijnlijk zeven jaar oud. Ouder zal hij ook niet worden, want helaas is de vis niet teruggezet. Andere gegevens die uit deze terugvangst kunnen worden gedestileerd is dat deze vis tenminste 40 km heeft gezwommen. Een respectabele afstand, maar deze valt wel in het niet bij de snoekbaars die het verst zwom in het project. Die werd gesignaleerd in het Duitse Xanten, op 170 km afstand van de uitzetlocatie.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide