EAA keert zich tegen heropening zalmvisserij rond Groenland en Faeroër Eilanden

6108
07 sep 2011

De European Anglers Alliance (EAA) sluit zich daarmee aan bij diverse internationale organisaties die zich inzetten voor het behoud van de Atlantische zalm. Deze zijn in het geweer gekomen tegen de mogelijke heropening van de zalmvisserij waar beroepsvissers uit Groenland op aandringen.In het bijgesloten persbericht  en de brief aan de North Atlantic Salmon Conservation Organization lees je meer over de zorgen die de EAA zich maakt over de internationale visserij op Atlantische zalm (NB: beide documenten zijn in het Engels opgesteld). 

Ook Nederland maakt zich schuldig aan de visserij op zalmen van gemengde herkomst, de zogenaamde 'mixted stock' fisheries. Met name in het Waddengebied en langs de Nederlandse kust worden bij de hobbyvisserij (de zogenaamde 'recreatieve visserij') met netten, nogal wat zalmen bestemd voor Deense, Franse, Belgische en Duitse rivieren bijgevangen.

 De Nederlandse overheid en politiek blijken niet bereid om aan deze hobbyvisserij paal en perk te stellen. Integendeel: er bestaan zelfs plannen om de vergunningverlening hiervoor in de handen van de Gemeenten te leggen. Het is duidelijk dat deze verantwoordelijkheid, gezien het internationale karakter van deze problematiek en de beschermde status van de zalm, daar absoluut niet thuishoort. Nederland geeft daarmee internationaal een slecht voorbeeld.

Een ander probleem wordt gevormd door enkele (semi-)beroepsvissers in de Grote Rivieren, met name die met de zogenaamde 'heerlijke visrechten'. Ook zij houden zich in veel gevallen niet aan de terugzetplicht voor zalm en zeeforel en adverteren in sommige gevallen zelfs het roken van 'eigen gevangen zalm' op het internet.

-> Klik hier voor een EAA informatie brochure over de Atlantische zalm. (PDF)
-> Klik hier voor een EAA informatie brochure over de zalm en migratie barrières. (PDF)


 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide