Kabinet steunt discardban

5438
07 okt 2011

DEN HAAG – Het kabinet steunt de ambitieuze plannen van de Europese Commissie voor hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid volop. Als de plannen in Brussel worden overgenomen betekent dat in concreto dat vanaf 2016 bijgevangen te kleine gequoteerde vis niet meer overboord mag.

De herziening van het GVB was afgelopen vrijdag onderwerp van bespreking in de ministerraad en na afloop kwam de Rijksvoorlichtingsdienst met een verklaring. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op de plannen van de Europese Commissie. Nederland steunt de verdergaande verduurzaming van de Europese visserijsector zoals dat door de Commissie wordt voorgesteld en wenst op sommige punten een voortvarender aanpak.

Aanlandingsplicht/ discardban

Het Commissievoorstel maakt een beperkt deel van de visbestanden aanlandingsplichtig. Deze verplichting geldt ook voor visserij buiten EU-wateren. De Commissie wil de verplichting in fasen invoeren:

  • per 1 januari 2014 pelagische bestanden (bijvoorbeeld haring, makreel) inclusief tonijn,
  • per 1 januari 2015 kabeljauw, heek en tong,
  • per 1 januari 2016 overige rond- en platvisbestanden (waaronder schol) en een aantal diepzeebestanden.

De Raad van ministers en het Europees Parlement (EP) kunnen het aantal vissoorten dat onder de aanlandingsplicht valt uitbreiden. Bij de toewijzing van visserijmogelijkheden mogen lidstaten vissers stimuleren selectief vistuig te gebruiken om zo ongewenste bijvangsten te voorkomen. Vis onder de minimummaat mag alleen in vismeel of huisdiervoedsel worden verwerkt.

-> Lees het hele bericht op Visserijnieuws.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.