Jeugdwerk? Altijd een VOG!

5503
01 dec 2011

Jeugdbegeleiders en Vismeesters, die door Sportvisserij Nederland worden opgeleid dienen per 2012 voor hun certificering altijd een recente, voor onderwijs gescreende Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Deze - voor onderwijs gescreende - Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) was voor Vismeesters overigens altijd al verplicht. Samen met alle federaties is besloten om de VOG nu ook te verplichten voor een certificering als Jeugdbegeleider. Personen die willen deelnemen aan de Cursus Jeugdbegeleiding dienen per 2012 dus vooraf een geldige, recente (maximaal 1 jaar oud) VOG te overleggen. Sportvisserij Nederland vergoedt de kosten hiervan.

Sportvisserij Nederland en alle aangesloten hengelsportfederaties adviseren aangesloten hengelsportverenigingen ten zeerste om zelf voor personen, die in het verleden zijn opgeleid als Jeugdbegeleider en andere personen die actief zijn met jeugdwerk binnen en namens de vereniging, eveneens een VOG aan te vragen.

De VOG wordt aangevraagd door de eigen vereniging of federatie. De betrokken vrijwilliger levert de aanvraag in bij de gemeente, waarbij hij zich moet legitimeren. Hierna zal het ministerie van Justitie een verklaring afgeven (of niet wanneer de betrokken persoon in het verleden veroordeeld is geweest voor een zedendelict).

De verantwoordelijkheid van de vereniging beperkt zich overigens niet tot het aanvragen van een VOG. Je kunt als vereniging meer doen om ongewenste intimiteiten binnen het jeugdwerk te voorkomen. Lees hierover meer in het Infoblad "In veilige handen".

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.