's Werelds oudste vishaakje

6411
30 nov 2011

ROTTERDAM - Vroege mensen vingen 42.000 jaar geleden al tonijn op zee. In een grot op Oost-Timor zijn 42.000 jaar oude botten van tonijnen en haaien gevonden, samen met onder meer primitieve vishaken, gemaakt van schelpen.

De vondst bewijst dat de vroege bewoners van Australië en de nabijgelegen de archipel van Zuidoost-Azië zich al bezig hielden met het vissen op zee.

Dat schrijft de archeologe Susan O'Connor (Australian National University) met andere onderzoekers in het tijdschrift Science. 'De visbotten zijn zeker door toedoen van mensen in de grot terechtgekomen', zegt O'Connor in een telefonische toelichting. 'Want bij de botten lagen ook stenen werktuigen van 42.000 jaar oud, botten van schildpadden en restanten van vuur.' De ondiepe grot bevindt zich bovendien in een zeer steile helling, ver boven de zeespiegel. 'De zee heeft de grot nooit kunnen bereiken', concludeert O'Connor.

In de evolutie van de moderne mens geldt het vangen van vis, dat veel vaardigheid en techniek vereist, als een belangrijke stap na het jagen op wild en het verzamelen van voedsel.

-> Lees het hele bericht in De Standaard (B)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.