Verkenning zeebaarsplan door Bleker

9226
19 jan 2012

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wil samen met de sport- en beroepsvisserij een verkenning doen naar het zeebaarsplan dat Sportvisserij Nederland voorstelt.

Deze toezegging deed hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad.

Tijdens dit overleg bracht Tweede Kamerlid Jacobi het zeebaarsplan van Sportvisserij Nederland naar voren. Dit plan is gerelateerd aan het model waarop het beheer van de zeebaars in Ierland wordt gereguleerd. In de Nederlandse situatie opteert Sportvisserij Nederland voor een variant op het Ierse zeebaarsplan. Daarbij staat de zeebaars centraal voor de sportvisserij en is er tevens ruimte voor een kleinschalige, duurzame beroepsvisserij op deze soort.


Lutz Jacobi (PvdA) bracht het zeebaarsplan naar voren tijdens het Algemeen Overleg met staatssecretaris Bleker.

Risico

De achterliggende gedachte van dit beheerplan is dat de zeebaarsstand zo niet het risico loopt te worden bedreigd door overbevissing, de aanvoer van deze vissoort naar de horeca niet in handen van de illegale handel wordt gedreven en de stroperij op zeebaars streng kan worden aangepakt.

Het plan zal dus ook voorzien in een zogenaamde ‘baglimit’ voor sportvissers. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt om de sportvisserij op zeebaars – een hele belangrijke vissoort voor de zoute sportvisserij – en de daaraan verbonden economische sectoren te laten floreren. De staatssecretaris wil nu samen met de sport- en beroepsvisserij in gesprek om te verkennen of een dergelijk plan gezamenlijk kan worden ontwikkeld.

Lees ook:

12/11/2011 - Inzet op Iers zeebaarsmodel

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.