Sportvisserij in de middeleeuwse schilderkunst

4510
23 jan 2012

Sportvissers met belangstelling voor schilderkunst kunnen van eind februari tot en met begin maart in Den Haag terecht. Museum Meermanno exposeert dan een tekening van de bekende Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck (ca. 1390-1441) waarop een sportvistafereel te zien is.


De tekening daterend uit de vroege vijftiende eeuw – getiteld De Grafelijke vispartij – laat twee groepen edelen zien die bij een beekje aan het vissen zijn. In die tijd werd er door de adel dus ook al puur voor het plezier gevist! Een opvallend detail is dat ook de vrouwen een hengel in de hand hebben. Vissende vrouwen zijn dus duidelijk iets van alle tijden. De prent is door Van Eyck gemaakt in de periode dat hij in Den Haag verbleef en als enige schilder in vaste dienst was van hertog Jan van Holland en Beieren. Mogelijk is deze edelman met zijn vrouw Jacoba van Beieren afgebeeld op dit tafereel, dat volgens Museum Meermanno de oudste afbeelding van Den Haag is.

Unieke expositie
Het bijzondere van de tekening is dat voorheen altijd werd gedacht dat het om een zestiende-eeuwse kopie naar Jan van Eyck ging. Onderzoek heeft onlangs echter uitgewezen dat het hier wel degelijk een werk van Van Eyck zelf betreft. Van de ongeveer dertig schilderijen en tekeningen die wereldwijd aan Jan van Eyck worden toegeschreven, is deze tekening het enige ingekleurde werk op papier. De tekening is afkomstig uit het Louvre in Parijs, maar wordt van 25 februari tot en met 11 maart 2012 tentoongesteld in Museum Meermanno. Daarbij wordt ook het technisch onderzoek naar de ingekleurde tekening toegelicht.

Klik hier voor een grotere afbeelding en meer informatie over de tekening en de tentoonstelling.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.