Heisa rond spieringvisserij IJsselmeer legt echte probleem bloot

9116
27 jan 2012

De beschuldigende vinger vanuit beroepsvissers richting Sportvisserij Nederland over een niet verleende vergunning voor de spieringvisserij op het IJsselmeer, is geheel misplaatst.

De Provincie Friesland had al veel eerder aangegeven de benodigde NB-wetvergunning op het onderdeel ‘spiering’ voor aankomend spieringseizoen niet te zullen verlenen. Los van de spieringvisserij heeft Sportvisserij Nederland overigens wél bezwaar aangetekend (pdf) tegen de structurele overbevissing van het IJsselmeer.

Onno Terlouw, hoofd communicatie bij Sportvisserij Nederland: “Sterker nog: de voor de IJsselmeerspiering benodigde vergunning is al sinds 2009 niet meer verleend. Wel hebben wij recent een bezwaar ingediend tegen de verleende NB-wet vergunning voor alle overige vormen van beroepsvisserij op het IJsselmeer. Dit omdat er op het grootste zoetwatermeer van Europa sprake is van structurele overbevissing, met als gevolg dat het voedselaanbod voor beschermde vogels in gevaar komt.

Veel groter probleem

In het dossier IJsselmeer is het Sportvisserij Nederland – die de belangen van bijna twee miljoen sportvissers vertegenwoordigt – te doen om het veel bredere probleem van overbevissing. “De visstand in het IJsselmeer is simpelweg kapot gevist, waardoor er voor vogels niks meer te eten valt en er geen sportvisser meer aan de waterkant te vinden is. Uit recente sportvisserijtellingen blijkt dat er op het grootste zoetwatermeer van Europa nog slechts door anderhalve man en een paardekop een hengeltje wordt uitgegooid.

Een teken aan de wand”, licht Terlouw toe. De bezwaren tegen de overbevissing, die Sportvisserij Nederland heeft ingediend bij de Provincie Friesland, zijn door de onafhankelijke bezwarencommissie ontvankelijk verklaard (pdf). De ondubbelzinnige adviezen die deze commissie heeft uitgebracht, heeft Sportvisserij Nederland doen besluiten om een zogenaamde ‘voorlopige voorziening’ (pdf) aan te vragen bij de Raad van State om de beroepsvisserij op het IJsselmeer op te schorten.

Vervolgtraject

Tijdens een hoorzitting van de Raad van State in Den Haag op 3 februari aanstaande, zal duidelijk worden of de beroepsvisserij op het IJsselmeer inderdaad stilgelegd gaat worden.

Klik hier voor informatie NB-wet IJsselmeer stand van zaken 27-1-2012.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.