Akkoord over windmolenparken op zee

5841
31 jan 2012

DEN HAAG - Initiatiefnemers krijgen meer tijd voor het ontwikkelen van windmolenparken op zee. Dat maakt staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag bekend.

Rijkswaterstaat kwam hierover tot een akkoord met de energiebedrijven en de havens. In 2009 kregen twaalf initiatiefnemers een vergunning voor het ontwikkelen van een windmolenpark op zee. Deze vergunningen lopen eind 2012 af. Atsma wil nu dat de negen parken die zonder subsidie werken meer tijd krijgen om hun plannen te realiseren.

Overleg

Om deze verlenging mogelijk te maken was overleg nodig met de havens van Rotterdam en Amsterdam. Zij vreesden dat meer windmolens ook meer overlast voor de scheepvaart betekent.

Uiteindelijk is een compromis bereikt, waarbij aanpassing van vaarroutes zijn doorgevoerd alsmede het verplaatsen van een vergunninglokatie.

Streven

Het kabinet geeft met deze maatregel invulling aan het streven om in de toekomst 6000 megawatt aan energie via windmolens op zee te realiseren. Momenteel zijn er twee parken gerealiseerd, samen goed voor 228 megawatt.

Atsma wil wel monitoren dat de vergunninglokaties ook daadwerkelijk worden ingevuld rond 2020. Blijkt dat niet haalbaar, dan zal de vergunning worden ingetrokken om het gebruik van de Noordzee niet onnodig te belemmeren.

Kabinet

Het kabinet heeft altijd benadrukt weinig te zien in windmolens op zee vanwege de hoge kosten om deze te realiseren. Atsma laat weten dat de windsector verwacht dat deze kosten in de nabije toekomst naar beneden kunnen.

De staatssecretaris wil zelf ook meewerken aan deze kostenreductie door de regelgeving te optimaliseren en daarmee bureaucratie te beperken.

bron: Nu.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.