Vereniging dient schadeclaim in tegen stropers

6868
01 feb 2012

Anderhalf jaar geleden betrapte een BOA op heterdaad twee personen die aan het Noorddiep te Kampen visten met verboden vistuigen. Het bestuur van HV Ons Vermaak deed daarop aangifte tegen de twee stropers en eiste een schadevergoeding voor de verloren vissen.

Onlangs stelde de rechtbank de vereniging in het gelijk, zodat de schade op de daders kan worden verhaald.

De stropers hadden bij hun aanhouding diverse karpers (waaronder 10 kg+ vissen), zeelt, snoek, brasem en roofblei in bezit. “Vanwege het feit dat er hierdoor vele mooie vissen aan het Noorddiep waren onttrokken, hebben we aangifte gedaan en een schadevergoeding geëist”, zegt voorzitter Renko van Bodegraven. Anderhalf jaar na dato kwam de zaak voor bij de rechtbank van Zwolle. Het bestuur van HV Ons Vermaak was hierbij als gedupeerde aanwezig en stond tijdens de hoorzitting tegenover de verdachten en hun advocate.

Schadeclaim

Nadat de rechter de verdachten de strafbare feiten had voorgelegd, waren beide partijen aan de beurt om hun visie te geven. De verdachten ontkenden, waarna de hengelsportvereniging haar schadeclaim mocht onderbouwen. Van Bodegraven: “Met het argument van kapitaalvernietiging – de leden hebben contributie betaald om te mogen hengelen, ook voor vissen die nu niet meer aanwezig zijn – zijn we als bestuur tot een claim van +/- € 2.200,- gekomen.”

De officier van Justitie stelde vervolgens voor om beide verdachten een boete van € 750,- op te leggen en HV Ons Vermaak een schadevergoeding van € 1.000,- toe te kennen. Hierop hield de advocate van de verdachten een pleidooi het niet met de boete eens te zijn en gaf ook de vereniging aan niet akkoord te gaan met het voorgestelde bedrag.


In het Noorddiep kan met de schadevergoeding weer nieuwe vis worden uitgezet.

Vis uitzetten

Zoals gebruikelijk had de rechter het laatste woord en die kwam tot de volgende uitspraak. De eerste verdachte werd veroordeeld tot een boete van € 750,- en de tweede tot een boete van € 700,-. Het verschil zit hem erin dat de ene verdachte wel een hengel had uitliggen en de andere niet. HV Ons Vermaak heeft een schadevergoeding van € 1.540,- toegekend gekregen. “De vereniging is blij dat het recht na al die tijd uiteindelijk heeft gezegevierd. Wanneer we de schade uitbetaald krijgen, zal deze worden gebruikt voor het uitzetten van nieuwe vissen in het Noorddiep”, besluit Van Bodegraven.

bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.