De Raad van State heeft dinsdag 20 maart het verbod op de spieringvisserij gehandhaafd. De Raad van State vindt dat onvoldoende zeker is dat de spieringvisserij op het IJsselmeer geen nadelige gevolgen heeft voor beschermde vogels die de spiering nodig hebben om van te leven en hun jongen mee groot te brengen.
Vogelbescherming Nederland had bezwaar gemaakt tegen de vergunning die door de provincie Friesland vrijdag was afgegeven om duizend ton (één miljoen kilo) spiering ofwel 100 miljoen spieringen te vangen.
Op zondag had de Raad van State op verzoek van Vogelbescherming Nederland de vergunning al geschorst. Desondanks gingen de vissers maandag toch het water op en werd er op dinsdag al spiering aangevoerd. Dinsdagmiddag vond een hoorzitting plaats bij de Raad van State in Den Haag. Hierbij ging het om de vraag of er aanleiding was de schorsing van de vergunning aan te passen of op te heffen.
De Raad van State besloot na een zeer uitgebreide behandeling de schorsing in stand te laten. De Raad van State concludeerde namelijk dat niet vaststond dat de spieringvisserij op het IJsselmeer geen schade zou toebrengen aan de vogelstand. In een door Imares uitgebracht rapport dat als belangrijkste basis diende voor de vergunning, werden schadelijke effecten voor de beschermde vogels ook niet uitgesloten.
Doordat niet was aangetoond dat de vogelstand geen schade zou lijden had de provincie Friesland geen vergunning af mogen geven. De fuiken die sinds maandag in het water staan, moeten dus weer uit het water worden gehaald. De Raad van State erkende de economisch belangen van de beroepsvissers, maar die wogen voor de rechter minder zwaar dan een correcte toepassing van de Natuurbeschermingswet.
Vanwege het spoedeisende karakter van de zaak deed de rechter direct mondeling uitspraak. In de loop van deze week volgt de uitspraak op papier.
Lees ook: