WK-websites in de lucht

5038
24 apr 2012

De Nederlandse sportvisserij maakt zich op voor twee wereldkampioenschappen in eigen land. Naast het WK Kust voor dames en heren haalde Sportvisserij Nederland ook het WK Zoet voor dames binnen.

Voor beide evenementen is een speciale website ingericht:

Voor de bondscoaches breken drukke tijden aan, want naast het organisatorische gedeelte moeten de dames optimaal voorbereid zijn om zich te meten met de absolute wereldtop. Een enorme uitdaging, die de coaches Jan van Schendel (zoet) en Benny Wijnings (kust) graag aangaan. Beide heren blikken vooruit.

WK Dames (Friesland)

Op 25 en 26 augustus is Friesland het epicentrum van het Internationale vrouwenvissen. Aan het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden wordt het WK Zoet dames gevist. “Een WK in eigen land is prachtige reclame voor de hengelsport. De hele wereldtop komt immers naar Nederland”, zegt bondscoach Jan van Schendel.

Van Schendel is niet heel goed bekend met het Van Harinxmakanaal. “Ik heb er slechts een paar keer gevist. Maar volgens mij is het een typisch Hollands kanaal met niet al te veel vis. Er zit voornamelijk kleine kolblei en bliek, en met wat geluk pak je een grote bliek of een brasem.”


Eind augustus vormt het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden het toneel voor het WK Dames.

Met een breedte van zo’n vijftig meter en behoorlijke diepten is het Van Harinxmakanaal een vrij fors water. “Dat is een groot voordeel omdat er in de week voorafgaand aan het WK wordt geoefend door de deelnemende landen. Tijdens zo’n week wordt er veel gevoerd, waardoor er wel eens meer vis naar de stekken gelokt zou kunnen worden.”

Technische visserij

Van Schendel denkt dat het WK te vergelijken is met een topcompetitieweekend. “Het wordt een vrij technische visserij, waarbij dus heel secuur en gericht wordt gevist. Dat het WK eind augustus is, kan de wedstrijd ten goede komen. Zeker op zulke kanalen wordt er eind augustus de meeste vis gevangen.” Hoewel de ambitie geen goud is, durft hij wel te dromen van een podiumplek. “We moeten reëel blijven: ik denk dat we over een paar jaar op ons best zijn. Maar met een medaille zijn we absoluut tevreden.”

-> Meer over het WK Dames vind je hier.

WK Kust (Zeeland)

Het damesteam voor het WK kustvissen mag in de week van 13 tot 20 oktober aan de bak op de stranden van Walcheren in Zeeland. Bondscoach Benny Wijnings heeft hoge verwachtingen.

Wijnings: “Met de stranden van Walcheren als wedstrijdparcours hebben we een toplocatie. Oktober is bovendien een heel leuke maand voor de visserij in het Zeeuwse. Zowel kort onder de kant als op grote afstand zit goed vis. Hebben we een warme nazomer, dan is er kans op zeebaars in de branding. Bij koeler weer laten de wijting, gul en schar zich al vangen op
grotere afstand.”


De stranden van Walcheren zijn half oktober het toneel van het prestigieuze WK Kust.

De biodiversiteit aan de Zeeuwse stranden is enorm, zegt Wijnings. “In het najaar worden aan de Walcherse kust zelfs regelmatig kleine haaitjes gevangen. Per strandvak zal de situatie zal worden bekeken. Liggen er muitjes, ligt de vaargeul dicht onder de kant, allemaal dingen om rekening mee te houden. Het wordt in ieder geval een prachtig WK.”

Voorbereiding

Om goed voorbereid te zijn, gaan de dames en heren twee keer per maand naar Zeeland om te oefenen. “Dat is het voordeel van een WK in eigen land. Het WK in Italië van vorigjaar verliep bijvoorbeeld erg teleurstellend voor ons. We hadden moeite om de visserij daar onder de knie te krijgen. In eigen land hebben we alle kennis en expertise dicht bij de hand. Een podiumplek is daarom ook het doel: dat moet gewoon haalbaar zijn!”

-> Meer over het WK Kust vind je hier.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.