29.000 sportvissers gecontroleerd

6691
26 sep 2012

Sinds de invoering van de VISpas in 2007 is de sportvisserijcontrole – o.a. door Bijzonder Opsporings Ambtenaren (BOA ’s) – sterk geïntensiveerd. Uit de controlegegevens van 2011 blijkt dat de BOA ’s in totaal ruim 29.000 sportvissers hebben gecontroleerd. Een stijging van maar liefst 45% ten opzichte van 2010.

Van de in 2011 gecontroleerde sportvissers kreeg 8% een waarschuwing, terwijl 9% een proces-verbaal kreeg. Daarbij is in totaal tenminste e 290.000,- aan boetes opgelegd. Desondanks is het percentage sportvissers dat een proces-verbaal kreeg in vergelijking met 2010 met 2% afgenomen. Sinds 2008 vindt er een duidelijke daling plaats in het percentage sportvissers dat een proces-verbaal krijgt bij een controle. Steeds meer sportvissers hebben hun zaken dus goed op orde.

130 BOA’s

In 2011 waren in heel Nederland 130 BOA’s actief namens sportvisserijorganisaties. Verder waren er 1.000 verenigingscontroleurs, die als vrijwilliger van hengelsportverenigingen op privaatrechtelijke basis sportvissers controleren.

Daarnaast is ook een groot aantal BOA’s van andere organisaties en uiteraard de politie druk met sportvisserijcontroles. Vanuit Sportvisserij Nederland en de aangesloten hengelsportfederaties wordt de controle en handhaving ondersteund met een jaarlijks budget van ruim een half miljoen euro.

Dit wordt besteed aan vergoedingen voor vrijwillige BOA’s, bijdragen aan opleidingen voor BOA’s, cursussen voor hengelsportcontroleurs, uniforme kleding en controlepassen.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide