Haai onderschept op weg naar het zonnige zuiden

6301
27 sep 2012

24 september kreeg Sportvisserij Nederland een melding dat een voor onderzoek gemerkte haai in het Franse Boulogne Sur Mer is gevangen.


Terugvangst
Beroepsvisser Pinto José van het schip de L'Ophelie overhandigde zijn bijzondere vangst van 24 september aan het Franse maritiem onderzoeksinstituut Ifremer.
Dezelfde haai werd op 15 juli gevangen bij de stormvloedkering van Neeltje Jans door sportvisser Marco Hoek aan boord van de boot van Koen de Bièvre. Hij voorzag de vrouwelijke haai van een merkje met nummer 1036. De haai woog 3,1kg en had een lengte van 93 cm.Gevlekte gladde haaiDe gevlekte gladde haai (Mustelus asterias) wordt pas sinds 2009 weer in redelijke aantallen in Nederland waargenomen. Vanaf 2011 werkt Sportvisserij Nederland, onder wetenschappelijke begeleiding van IMARES, aan een merkonderzoek van deze toonhaaitjes. Inmiddels zijn er bijna 500 haaitjes van een merkje voorzien.

Meldingen
Met deze nieuwe vangstmelding wordt het steeds aannemelijker dat de haaien die in de zomer voor de Zeeuwse kust voorkomen, in de koudere seizoenen het warme zuiden opzoeken. Eerder dit jaar, op 14-2-2012 werd een andere gemerkte gevlekte gladde haai verder zuidelijk gevangen, voor de kust van Bordeaux. De komende jaren hopen we op nog meer terugmeldingen om het migratiepatroon van deze dieren goed in kaart te kunnen brengen. Dat helpt ons werk aan het behoud van de soort. Tegenover vangstmeldingen van gemerkte gevlekte gladde haaien staat een beloning van 20 euro. We hebben natuurlijk het liefst dat de haai levend teruggezet wordt. Daarom volstaat als bewijs een foto van het merkje in de rugvin en het doorgeven van de nodige vangstinformatie.

Lees ook:

22-02-2012 Valentijnshaai legt 1.000 km af.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide