Nederland goed van start tijdens WK Kust

6629
17 okt 2012

Nederland is het WK Kustvissen goed begonnen. Zowel de heren als de dames werden tweede in het landenklassement. Bij de dames was er groot succes voor Christel Verhage. Zij werd winnaar in het individueel klassement. De uit het Zeeuwse Westkapelle afkomstige Verhage viste een thuiswedstrijd en liet zich dan ook niet verrassen door de concurrentie

Windkracht 6

Met een windkracht 6 uit het westen hadden de sportvissers de wind recht op de kop. En dat maakte het voor veel deelnemers extra lastig om ver te kunnen werpen. Wel hadden de deelnemers het geluk dat het over de hele wedstrijd droog bleef.

 

De Nederlandse coaches vonden de weersomstandigheden in het voordeel van de Nederlandse teams.
Bondscoach Benny Wijnings van de dames: “De dames kunnen goed uit de voeten met een harde wind uit zee en een sterke stroming als gevolg van het opstuwende water. Ze beheersen een goede werptechniek waardoor ze toch nog een behoorlijke afstand kunnen gooien. Ook het loodsysteem werkt goed om het aas op de plek te houden.” 

Opsteker
De dames visten op het beste gedeelte van het parcours, namelijk de stranden van Zoutelande en Westkapelle. De vangsten bestonden dan ook voornamelijk uit schar en een enkele zeebaars en bot. Wijnings is blij met de voortvarende start. “Het is zeker een opsteker voor de ploeg. Morgen zullen we vol aan de bak moeten op de stranden bij Westduin. Het wordt een moeilijke wedstrijd met weinig vis, dus ieder visje telt morgen.”


Zware visserij

Ook bondscoach Frank van Schilt blikt tevreden terug op de eerste dag. “We zijn het toernooi goed begonnen en dat is belangrijk voor het vervolg. Het was een zware visserij met een harde wind en hoge golven, maar we hebben ons er goed doorheen geslagen.” Het merendeel van de vangst bestond net als bij de dames uit schar, die vooral aan de zeepieren en slikzagers gevangen werd. De vis op het parcours bij Westduin moest van ver komen, maar het viel niet altijd mee om tegen de wind in op zo’n 100 meter afstand te gooien. Morgen vissen de mannen in Zoutelande, waar de vangstverwachtingen een stuk hoger liggen.
Van Schilt: “Spelbreker is wel de naar zuid draaiende wind, die een schuine boog in de lijnen kan brengen. Ook loop je dan het risico dat de lijnen in elkaar komen. Wat dat betreft is een wind op de kop gunstiger.”

Kijkend naar de concurrentie vindt Van Schilt Italië de grote verrassing van het toernooi tot nu toe. “Zij zijn toch een Middelandse Zee visserij gewend, maar kunnen hier blijkbaar prima uit de voeten. Een tegenstander om in de gaten te houden.”

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide