Aangescherpt verbod shark finning (video)

6328

Het Europees Parlement heeft onlangs met een overweldigende meerderheid (566 tegen 47 stemmen) een voorstel aangenomen waarmee het verbod op ontvinnen van haaien wordt aangescherpt. Dit is een belangrijke stap voor de haaienbescherming in Europa.

Het voorstel van de Europese Commissie voorziet erin dat alle haaien met de vinnen eraan aan land worden gebracht. Dit besluit is een belangrijke aanvulling op het in 2003 door de EU ingestelde verbod op ontvinnen van haaien (het afsnijden van haaienvinnen en de rest van het dier teruggooien in zee).

In dat verbod was echter een verordening opgenomen waardoor vissers een speciale vergunning konden aanvragen voor het aan boord afsnijden van haaienvinnen van het karkas. Vervolgens mochten ze afzonderlijk van elkaar – in verschillende havens – aan land worden gebracht.

Het ingewikkelde controleproces van vinnen matchen met haaienkarkassen, zorgde dat het ontvinnen onopgemerkt door kon gaan.

Onderstaande video geeft inzicht in de wreedheden en de omvang van shark finning:

Stap voorwaarts

“Na een jarenlange strijd worden de mazen in de EU wetgeving eindelijk gedicht”, zegt Sandrine Polti van de Shark Alliance. De beleidsadviseur van deze organisatie die zich inzet voor de bescherming van haaien, is verheugd met de stap voorwaarts. “We werken al meer dan zes jaar aan deze en ander fundamentele hervormingen in het Europese haaienbeleid. Zo zullen we ook blijven strijden voor aanvullende bescherming van haaien, zoals binnenlandse en internationale vangstbeperkingen, om de overbevissing van haaien te stoppen.” Het is nu te hopen dat ook de handhaving voortvarend wordt aangepakt.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide