Geen verondieping Oostvoornse Meer

4771
10 jan 2013

Het plan van het Havenbedrijf Rotterdam om het oostelijk deel van het Oostvoornse Meer te verondiepen met zand uit de Amazonehaven gaat niet door.

Foto: Diverse recreantengroepen, waaronder sportvissers, zijn met succes in het geweer gekomen tegen verondieping van het Oostvoornse Meer. (foto: Rob Kraaijeveld)

Dit omdat het overleg met gebruikersgroepen nog niet was afgerond, maar de aanbesteding wel moest worden opgestart om de haven conform de afspraak tijdig te verbreden.

Met de verbreding van de Amazonehaven zou er dit jaar 1,85 miljoen kuub (schoon) zand vrijkomen. Het Havenbedrijf wilde dit zand naar het nabijgelegen Oostvoornse Meer transporteren. De verondieping zou de flora en fauna van het meer verder moeten verbeteren. Diverse gebruikersgroepen – duikers, surfers, zwemmers én sportvissers – kwamen hiertegen in het geweer omdat zij kanttekeningen plaatsten bij de voorgenomen verondieping. Zo sprak de Adviescommissie Oostvoornse Meer (met daarin afgevaardigden van de hengelsport) haar bezorgdheid uit en werden er vragen gesteld aan het Havenbedrijf.

Naar het strand

Daarop werd een overleg gestart met de diverse gebruikersgroepen om de plannen nader toe te lichten. Deze gesprekken leidden tot aanpassing van het ontwerp én gaven aanleiding tot extra onderzoek. Omdat dit qua planning niet strookte met de plannen voor de verbreding van de Amazonehaven, is er besloten het zand naar Maasvlakte 2 te brengen. De verondieping van het Oostvoornse Meer is echter niet voorgoed van de baan, want het Havenbedrijf heeft al aangegeven hier bij een volgende gelegenheid weer op in te zetten.

Uniek viswater

De Vereniging Nederlandse Vliegvissers is verheugd dat de verondieping (voorlopig) van de baan is. Er is de afgelopen jaren namelijk hard gewerkt om het Oostvoornse Meer aantrekkelijker te maken voor de natuur en recreatie. Het gaat nu net iets beter met de forelvisserij in het meer en de verondieping zou de bereikte verbetering van de visstand ongedaan kunnen maken.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.