Nieuwe I-MAX film: The Living Sea (video)

4189
11 jan 2013

Win kaarten voor deze prachtige film in het Omniversum in Den Haag!

Niet minder dan zo’n 70 procent van de aarde bestaat uit oceanen. Die vervullen een sleutelrol op onze planeet, want zonder oceanen kan de aarde niet overleven. De film The Living Sea toont op bijzondere wijze het levensbelang van die zeeën en oceanen, maar ook de paradijselijke schoonheid die deze immense watermassa’s in huis hebben.

Bekijk hieronder twee trailers:

De fascinerende beelden van The Living Sea laten eerst en vooral de schoonheid onder de waterspiegel zien. “Dat is volgens mij voldoende om de kijkers ervan te overtuigen dat het ecosysteem zo fragiel is dat het beschermd dient te worden”, zegt filmmaker Greg MacGillivray. “We hebben er met nadruk geen betweterige film van willen maken. Maar we geven wel duidelijk aan dat de zee de grootste producent van zuurstof is en, nog meer dan het tropisch regenwoud, ook de grootste hoeveelheid carbon dioxide absorbeert. Zonder gezonde zeeën kunnen we niet leven op deze planeet.”

1.000 meter diep

MacGillivray is voor The Living Sea op diverse plekken onder water gedoken. Onder meer bij de Palau Eilanden nabij de Phillipijnen, waar het ecosysteem er nu nog net zo uit ziet als 500 jaar geleden. Daar ontdekte hij samen met wetenschappers de Jellyfish. Een vissoort die zo geïsoleerd leeft dat hij zelf voor zijn voedsel moet zorgen. Dat groeit via een opmerkelijk bio-systeem op zijn eigen lichaam. Was de oceaan te diep om zelf naar de bodem af te dalen, dan gebruikte hij een op afstand bediend karretje om op zo’n duizend meter diep te kunnen filmen.

Plezier en gevaar

De film toont ook het plezier en het gevaar dat de mens beleeft aan het water. Zo zien we surfers hun kunsten vertonen op hoge golven aan de kusten van Hawaii. Daarnaast beleeft de kijker ook de spannende reddingsacties van de kustwacht op Cape Disappointment, een plek met de sterkste stromingen ter wereld. De stroming bemoeilijkte soms ook het filmwerk met de bijzondere IMAX-camera’s. “Die moesten we op een speciale manier vastzetten om te voorkomen dat de kijkers er draaierig van zouden worden.” The Living Sea werd genomineerd voor een Academy Award in de categorie Korte Documentaire en is de komende maanden te zien in Omniversum Den Haag (www.omniversum.nl).

5 x 2 vrijkaarten te winnen

In samenwerking met Omniversum Den Haag geeft Hét Visblad 5 x 2 vrijkaarten voor The Living Sea weg. Deze film is Nederlands ingesproken en geschikt voor alle leeftijden. In de februari-editie van Hét Visblad (verschijnt 24 januari) lees je hoe je de kaarten kunt winnen!

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide