Vis beklimt watervallen dankzij zuigende kaken (video)

10405
18 jan 2013

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben de techniek in kaart gebracht waarmee de straalvinnige vissensoort Sicyopterus stimpsoni hoge watervallen beklimt.

De vis die voornamelijk rond Hawaï voorkomt, wekt zuigkracht op met zijn vinnen, maar ook met zijn kaken. Waarschijnlijk is het dier daardoor in staat om watervallen met een hoogte van 100 meter te beklimmen, terwijl verwante soorten slechts enkele tientallen meters omhoog kunnen zwemmen.

Dat melden wetenschappers van de Clemson Universiteit in South Carolina in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.

Ze kwamen tot hun bevindingen door filmbeelden van de vis te schieten, terwijl het dier tegen watervallen op zwom. De meeste straalvinnige vissen die watervallen beklimmen doen dat door zuigkracht op te wekken met hun vinnen. Maar de Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat Sicyopterus stimpsoni tijdens een verticale zwemtocht dezelfde kaakbewegingen maakt als bij het opzuigen van algen.

Zuigkracht

Hoofonderzoeker Richard Blob vermoedt dat het dier tijdens het klimmen extra zuigkracht opwekt met zijn kaken om zichzelf omhoog te werken in het water.

Het is nog onduidelijk of de vis zijn zuigende kaakbewegingen speciaal heeft ontwikkeld om te klimmen, of in eerste instantie alleen om algen te verorberen.

Blob vermoedt het laatste. "Het fascinerende is dat dit extreme gedrag van deze vissen, het beklimmen van een waterval met hun bek, in de loop van de evolutie mogelijk is ontstaan vanuit een zeer basale bezigheid, namelijk eten", verklaart hij op nieuwssite Physorg.com. "We moeten echter meer onderzoek doen om daar zekerheid over te krijgen."

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.