Reder dumpt massa's dode haring (video)

10162
29 mrt 2013

Het schip de 'Jan Maria' van de Katwijkse reder Parlevliet & Van der Plas heeft op grote schaal haring gedumpt. Uit cijfers in een intern vangstlogboek blijkt dat het bedrijf de autoriteiten minder gevangen haring opgeeft dan het in werkelijkheid vangt. De verste en vetste vis komt aan land, het overschot gaat overboord.

Anderhalf miljoen kilo

Vorig jaar werd in een periode van 17 dagen anderhalf miljoen kilo meer vis gevangen dan officieel werd opgegeven. Deskundigen gaan er van uit dat de reder kleinere haringen terugwerpt in zee om ze in te kunnen wisselen voor grotere. De teruggegooide vissen overleven dit niet. Deze vorm van selectie heet high grading en is sinds 2009 in de EU verboden.

Valsheid in geschrifte

Misdaadeconoom Ben Vollaard van de Universiteit Tilburg stelt een verschil van 25 procent vast tussen het interne logboek en de officiële opgave. "Het gaat dan op z'n minst om valsheid in geschrifte", zegt Vollaard vanavond in Nieuwsuur.

Duits onderzoek

Het logboek werd meegenomen door de Duitse stuurman Andreas Memecke. Hij voer vorig jaar als 2e stuurman mee op de 127 meter lange supertrawler 'Jan Maria' van reder Parlevliet. Omdat het Nederlandse schip onder Duitse vlag vaart, is het logboek ook onderwerp van onderzoek door de Duitse justitie.

Reactie

Rederij Parlevliet & Van der Plas stelt in een reactie dat er in de haringvisserij slechts minimaal vis overboord gaat, waarvan deels wettelijk verplicht, want kleiner dan de minimummaat. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat het op de schepen van de rederij om ongeveer 1 procent gaat. Ook stelt de reder dat er geen bedrijfseconomisch motief is om haring over boord te gooien, omdat er geen prijsverschil is tussen grote en kleine haring op de exportmarkten buiten Europa, waar het merendeel van de haring heengaat.

Toezicht

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers pleit in Nieuwsuur voor verscherpt toezicht. "Ze doen iets wat niet mag. Daar moeten ze voor worden gepakt, dat kan als je het toezicht op schepen verscherpt. We gaan snel met staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma praten over de misstanden. Wij willen camera's en mensen aan boord die kunnen verzekeren dat dit soort misstanden niet meer kunnen voorkomen."

Natuurvernietiging

Milieuorganisatie Greenpeace heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangifte gedaan tegen het visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. "Het gaat om prima eetbare vis, die Parlevliet loosde omdat hij nog betere haring tegenkwam. Dat is niet alleen verboden door de EU, maar bovendien pure natuurvernietiging," zegt Greenpeace.

Bron: Nieuwsuur

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.