Oproep melding elften (video)

4944
13 mei 2013

Dit jaar is er een goede kans op de vangst van volwassen elften in de kustzone en de Nederlandse benedenrivieren. De volwassen vissen zijn afkomstig uit het EU-Life+ Herintroductieprogramma Alosa alosa (www.alosa-alosa.eu).

Sinds 2008 zijn in totaal zo’n 8 miljoen larfjes uitgezet in Duitsland. De larfjes trekken in de herfst en vroege winter naar zee en worden daar in 3 tot 5 jaar volwassen. Deze volwassen vissen keren terug naar de geboorteplaats om daar weer eieren af te zetten. Daarmee is de levenscyclus rond.

Op de Noordzee en in het benedenrivierengebied, maar ook op de Rijn in Duitsland is de vangstkans van een elft gering. Iedere melding van een elft is daarom van grote waarde voor het onderzoek. Afgepaaide elften sterven, dus ook de melding van dode exemplaren is zinvol en erg belangrijk voor het onderzoek.

Kieuwdeksel

Een korte introductie van het levensverhaal van de elft is te vinden in deze determinatiefolder (pdf). De kans op verwarring met een fint is erg groot. Het enige duidelijke verschillende kenmerk is het aantal kieuwboogaanhangsels op de kieuwbogen. Deze witte lamellen zijn eenvoudig te zien door het optillen van een kieuwdeksel. Zien deze lamellen of kieuwzeven er uit als een grove kam, dan is het waarschijnlijk een fint. Is het een fijne kam (>70 aanhangels), dan is de kans groot dat het een elft is! Finten worden niet groter dan circa 40-45 centimeter.

Elke vis die groter is, moet dus nauwkeurig onderzocht worden op dit kenmerk. Graag foto’s maken van de vis en de kieuwbogen. Vangsten kunnen het beste worden gemeld via MijnVISmaat.

Video over het elft onderzoek (Engelstalig):

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.