Basiscursus viswaterbeheer 2013 groot succes

7651
31 mei 2013

De afgelopen maand hebben 64 vrijwilligers van in totaal 32 hengelsportverenigingen deelgenomen aan de nieuwe Basiscursus Viswaterbeheer van Sportvisserij Nederland. Waterplantengroei, aalscholverpredatie en een afnemende productie van vis blijken voor de viswaterbeheerders de grootste uitdagingen.

Met de nieuwe Basiscursus viswaterbeheer ondersteunt Sportvisserij Nederland actieve hengelsportverenigingen met het moderne beheer van viswateren.

Uitdaging

Nagenoeg alle deelnemende 32 hengelsportverenigingen hebben te maken met de uitdaging om het sportvissen vooral voor jeugd en recreatievissers interessant te houden in wateren waar steeds minder vis te vangen is. De afnemende vangsten zijn meestal het gevolg van de afnemende productie van visvoedsel en een nog steeds hoge predatie door aalscholvers.

De visstand op beken, rivieren en grote plassengebieden is in veel gevallen ook afgenomen. Hier compenseert de toegenomen variatie in visstanden en de kans op grote vissen de afname in aantallen vis die de sportvisser hier kan vangen. Groot water wordt vooral bevist door de meer gespecialiseerde sportvissers, die hun vissen toch wel vangen doordat zij hun materiaal en technieken aanpassen op de gewijzigde omstandigheden.

Het probleem van de afnemende visvangsten en woekerende waterplanten is vooral groot op kleinere, afgesloten wateren waar veel jeugd en recreatievissers hun visje proberen te vangen: de wateren in de bebouwde kom. Ook vissterfte als gevolg van het rigoureus maaien van waterplanten wordt een steeds groter probleem.

Vis uitzetten

Het uitzetten van grotere vissen, die niet door aalscholver kunnen worden weggevreten, lijkt de meest succesvolle manier om deze wateren weer aantrekkelijk te maken als viswater voor de grootste groep sportvissers: de recreatievissers en de jeugd.

Hiervoor komen vooral karper, kruiskarper, zeelt en brasem in aanmerking. De uit te zetten vissen moeten 35 centimeter of groter zijn om te voorkomen dat ze worden weggevreten.

In wateren met teveel waterplantengroei kan het uitzetten van karper, brasem en/of graskarper de sportvisser én de waterbeheerder helpen om de waterplantengroei binnen de perken te houden.

Sportvisserij Nederland ziet hier goede kansen om samen met waterschappen de schade aan de visstand als gevolg van mechanisch maaien te voorkomen én de kwaliteit van viswater en visstand voor de sportvisserij te vergroten. Bijkomend voordeel voor het waterschap: er wordt enorm bezuinigd op de kosten van het onderhoud!

De cursisten kunnen met de vervolgcursussen Praktisch visvijverbeheer en Praktisch viswaterbeheer, onder begeleiding van Sportvisserij Nederland deze zomer direct aan de slag met het in praktijk brengen van de opgedane kennis.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.