Akkoord over hervorming visbeleid in EU

5663
30 mei 2013

Het teruggooien van bijvangst in de visserij in de EU-wateren is niet langer toegestaan. Vissers zullen de ongewenste vis mee aan wal moeten brengen. Zo moet overbevissing worden tegengegaan.

Zo moet overbevissing worden tegengegaan. Vissers worden immers verplicht alle gevangen vis mee te terug nemen en kunnen dus minder selectief op bepaalde vissoorten vissen.

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over de hervorming van het visbeleid in de EU. Het nieuwe beleid moet in 2014 gaan gelden.

Europees Commissisaris Maria Damanaki (Visserijbeleid) sprak over een ''historische stap''. Volgens haar zal de manier van vissen radicaal veranderen. De eurocommissaris sprak over het garanderen van een duurzame toekomst voor de visstanden en de sector.

Quota

Ook werden de partijen het erover eens dat de visquota (maximale toegestane visvangst per vissoort) vastgesteld zullen worden op basis van wetenschappelijke cijfers over de visstanden.

Tot nu toe gaven wetenschappers ook advies, maar dat werd door de partijen meestal enkel als aftrap voor de discussie gebruikt in plaats van als bindend advies.

In de toekomst zullen niet alle besluiten over de visquota in Brussel genomen worden, maar in de visgebieden zelf. 'Regionalisering' noemde Damanaki dit. De EU-ministers van Landbouw is in het verleden vaak verweten economische belangen zwaarder te laten meewegen in hun besluiten dan het belang van de visstand.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide