ICES: zorgen over zeebaarsbestand

7143
31 jul 2013

Waar het met veel visbestanden in de Noordzee iets beter gaat, wordt de zeebaars overbevist en neemt het bestand af. Dat concludeert de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) in haar advies van juni 2013. Dit wetenschappelijk adviesorgaan roept dan ook op om de zeebaarsvangsten terug te schroeven.

(foto: Janny Bosman)

Waar de commerciële visserijdruk op de zeebaars sinds eind jaren ’80 blijft toenemen, is de omvang van het bestand sinds 2005 sterk afgenomen (meer dan 20%). Daarmee wordt de trend onderschreven die door veel zeesportvissers al jaren wordt geconstateerd.

Aangezien het zeebaarsbestand overbevist is, adviseert ICES om 36% minder zeebaars te gaan vangen. Ving de commerciële visserij in 2012 nog 4 duizend ton zeebaars in de Noordzee en het Kanaal; voor 2014 adviseert ICES een vangst van maximaal 2.7 duizend ton.

Maatregelen

Aangezien de meeste Europese landen – met uitzondering van Frankrijk – niet voor een Total Allowable Catch (TAC oftewel toegestane vangsthoeveelheid) zijn, vindt nu in Brussel overleg plaats over technische maatregelen zoals beschermde gebieden en gesloten vistijden, visserijverboden bij wrakken, grotere maaswijdten en een hogere minimummaat.

Sportvisserij Nederland en de European Anglers Alliance (EAA) zijn al jaren voorstander van een sluiting van de gerichte zeebaarsvisserij in de paaigebieden in het Kanaal, waarmee de grootste bijdrage aan herstel zou kunnen worden geleverd.
Ook een combinatie van maatregelen is mogelijk. Dat er iets moet gebeuren, is nu meer dan duidelijk.

Zorgenkindje

Een ander zorgenkindje is de kabeljauw. De kabeljauwstand groeit wel, maar is nog altijd te laag. Sinds het historische dieptepunt in 2006 is het bestand nu toegenomen tot net boven het biologisch minimum. Een verdere toename is noodzakelijk om het bestand daadwerkelijk veilig te stellen.


Kabeljauw: zorgenkindje

Met andere vissoorten zoals de schol, haring, tong, tarbot en griet gaat het wel de goede kant op. De belangrijkste reden daarvoor is de afname van de visserijinspanning zoals die voor verschillende soorten is vastgelegd in een internationaal beheerplan.

Bron: Hét Visblad aug 2013

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.