Sportvissers leven visserijregels beter na

5056
12 aug 2013

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van de sportvisserij hebben in 2012 ruim 25.000 sportvissers gecontroleerd. Van de gecontroleerde sportvissers kreeg 8% een boete omdat regels van de Visserijwet werden overtreden. De regelgeving wordt steeds beter nageleefd, want in 2008 bedroeg dit percentage nog 14%.

De bij Sportvisserij Nederland aangesloten hengelsportfederaties zetten sinds 2008 in toenemende mate BOA’s in voor de handhaving van de visserijregelgeving. In 2012 was net als in voorgaande jaren het niet hebben van de VISpas – het wettelijk verplichte document om in de Nederlandse binnenwateren te mogen vissen, dat voor een paar tientjes per jaar te koop is in iedere hengelsportzaak – de meest voorkomende overtreding. Positief is dat sinds de BOA-controles gestart zijn het aantal overtredingen ieder jaar gestaag afneemt. Kreeg in 2008 nog 14% van de gecontroleerde sportvissers een proces-verbaal, in 2012 is dat percentage gedaald naar 8%.

Kostenplaatje controles
De door de BOA’s uitgedeelde boetes bedroegen tezamen bijna 300.000 euro. De boetes worden geïncasseerd door het Centraal Justitieel Incassobureau en komen in de Staatskas terecht. De kosten voor de controles – exclusief personeelskosten van kantoormedewerkers – bedroegen ruim 400.000 euro en worden volledig door de sportvisserij gefinancierd. Vanwege de strengere eisen aan BOA’s drukken de opleidingskosten steeds zwaarder op het budget. Sportvisserij Nederland zal daarom bij de overheid aandringen op een tegemoetkoming in de kosten voor handhaving; een alleszins redelijke eis gezien de inkomsten voor de Staat.

1.100 Hengelsportcontroleurs
Naast de 136 BOA’s die werkzaam zijn voor de sportvisserij, is er ook een leger aan vrijwillige hengelsportcontroleurs actief. De ruim 1.100 hengelsportcontroleurs mogen geen boetes uitschrijven, maar mogen de sportvissers wel vragen naar hun VISpas en wijzen op de regels. Vanaf dit jaar registreren ook zij hun activiteiten in een centrale database. Net als de BOA’s zijn de hengelsportcontroleurs herkenbaar aan hun uniforme kleding.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.