Trainingen WK Senioren Polen Warschau Canal Zamperski, 8 en 9 september 2013 (eerste verslag)

4513
11 sep 2013

Dit gaat een heel taai en moeilijk WK worden volgens mij. Tegelijkertijd is het ook een prachtige visserij trouwens. Dit kanaal zou in Nederland kunnen liggen. Het heeft eigenlijk wel iets weg van het Apeldoorn-Dierens Kanaal maar dan wat breder en iets dieper. Weinig stroming, redelijk helder water en gelegen tussen bossage op de meeste plekken. Volgens mij is het hele parkoers (althans de oever) letterlijk weggekapt, ik zie tenminste dat er heel wat bomen en struiken verdwenen zijn.

Dit kanaal loopt vanaf Warschau naar Nieporet waar het uitkomt in een enorm groot meer. Vlakbij dat meer hebben we enkele dagen, voorafgaand aan de oefenweek, doorgebracht. Arjan Klop ving zelfs op een dag wel 10 kilo en dat is hier een enorm gewicht.

Dieter, John en Jo aan het alveren

Wat wel een heel groot verschil met een Nederlands kanaal is dat het hier sterft van de (en ook nog eens behoorlijk grote) alvers. Die worden wel met alverstokjes gevangen, maar die “stokjes” zijn vaak wel 5 of zelfs 6 meter lang. Veel vaker worden ze “stekend” gevangen op ongeveer 8 meter met een heel licht elastiekje. Je bent zo natuurlijk iets minder snel, maar het gemiddelde gewicht van de alvers is net wat hoger.

Op de eerste officiële trainingsdag vingen wij allemaal tussen de 3.300 en 7.650 gram. Zeker meer dan de gemiddelde vangsten van de andere teams, met uitzondering dan van met name Engeland, die als minste gewicht 6.900 gram hadden! Niet te geloven!
Tja, op dit water had het echt zin om eerder hierheen te reizen en men was hier al een week. Zo professioneel is men daar nu eenmaal bezig.

Vandaag hadden we de tweede trainingsdag en dan zie je wat een visdag van dit kaliber zoals gisteren kan doen met een kanaal als dit.
De vangsten waren gemiddeld niet eens de helft van die van toen. Natuurlijk, er werd wel gevangen alleen gewoon veel minder.
Op veel plekken beten de alvers al totaal niet meer en ook werden er nu minder blieken en brasempjes gevangen.

Het verging ons zeker niet slecht, ik denk zelfs dat, wanneer we de alvers niet meetellen, we vandaag misschien wel de meeste stuks vingen van alle teams aan de waterkant.
We zaten ergens in het midden van het parkoers waar niet zo goed werd gevangen terwijl bij ons de dobbers vanaf het begin onder water verdwenen.

Heel veel kleine voorntjes en bliekjes vingen we en iedereen had minimaal 120 visjes. Dieter Friederichs ving er zelfs 214. Om een idee te geven van de gemiddelde grootte van de vissen, die van Dieter wogen bij elkaar 4.440 gram, een supergewicht vandaag.

 

Dieter Friederichs in actie

Het zegt allemaal nog niet veel natuurlijk. De verwachting van de meeste “insiders” is dat de visserij de komende dagen nog verder gaat verslechteren en, met vandaag in gedachten, kan ik die gedachten goed volgen.
Ik sta er niks van te kijken wanneer tegen het weekend 2.500 tot 3.000 gram in ieder vak een mega-gewicht gaat zijn.

Die gewichten mogen misschien niet zo spectaculair lijken, toch gaat dit een prachtig kampioenschap worden waar de echte toplanden volgens mij boven zullen komen drijven.
Het zal niet zo extreem zijn misschien als in Ostellato enkele jaren geleden, toen we met 30 punten in twee dagen nog geen medaille wonnen, maar ook hier gaat gewonnen worden met weinig punten verwacht ik.

Ik ben echt benieuwd hoe we ons hier gaan weren.

Jan van Schendel

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.