Google Earth verraadt waar vissers gulziger zijn dan ze willen toegeven

9204
28 nov 2013

Wetenschappers hebben ontdekt dat Google Earth heel geschikt is om vissers die veel meer vis vangen dan ze officieel bekendmaken, op te sporen en zo een beter beeld te krijgen van de visvangst wereldwijd.

Zo bekeken de onderzoekers de Perzische Golf op Google Earth en ontdekten dat daar naar schatting zes keer meer vis wordt gevangen dan vissers melden.

De onderzoekers bestudeerden satellietbeelden van de Perzische Golf die in 2005 gemaakt waren. Langs de kust ontdekten ze 1.900 enorme fuiken die gebruikt worden om tal van verschillende zeedieren te vangen. Deze fuiken bleken op jaarbasis in staat te zijn om zo’n 31.000 ton vis te vangen. Dat is aanzienlijk meer dan de 5260 ton vis die de zeven omringende landen in dat jaar beweerden gevangen te hebben.


Hier ziet u zo’n enorme fuik. Deze manier van vissen wordt ook wel weervisserij genoemd. De fuiken worden aangebracht op plekken die bij eb droogvallen. Als het vloed wordt, komen veel zeedieren naar ondieper water toe, waar het warmer is. Als het eb wordt, zoeken ze het diepere water weer in en belanden ze dus gemakkelijk in de fuiken. Het is een oude vistechniek die veel in het zuidoosten van Azië, delen van Noord-Amerika en Afrika wordt toegepast. Ook in Nederland werd de techniek lang gebruikt, inmiddels is er echter nog maar één plek waar weervisserij plaatsvindt: in de Oosterschelde. Afbeelding: Google Earth.

“Deze oude vistechniek is al duizenden jaren oud,” stelt onderzoeker Dalal Al-Abdulrazzak. “Maar we konden de impact ervan op het zeeleven, maar niet achterhalen. Tot nu, met behulp van de moderne technologie.”

Niet betrouwbaar

Het onderzoek – dat verschenen is in het blad ICES Journal of Marine Science – biedt nieuwe handvatten om meer inzicht te krijgen in de werkelijke visvangst wereldwijd. “Steeds weer zien we dat de gegevens omtrent de wereldwijde visvangst niet kloppen,” weet onderzoeker Daniel Pauly. “Omdat landen geen betrouwbare informatie over hun visvangst afgeven, moeten we op zoek naar andere bronnen van informatie en nieuwe technologieën die ons kunnen vertellen wat er in onze oceanen gaande is.”

Bron: Scientias.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.