Succes voor de elft?

4868
17 dec 2013

Sinds het verdwijnen van de elft in de Rijn in de eerste helft van de vorige eeuw zijn er recent drie jonge elften aangetroffen. De elften werden ontdekt in een koelwaterinlaat van een energiecentrale in Phillipsburg bij Karlsruhe tijdens routineonderzoek.

“De vermoedelijke ouders van de elft zijn mogelijk uitgezet in 2008 in de Rijn bij Düsseldorf en hebben hun weg terug in de Rijn gevonden na een verblijf van enkele jaren in de Noordzee”, zegt een blije NRW minister van Milieu J. Remmel en zijn collega L. Puttrich, Hessische minister van Leefmilieu, Energie , Landbouw en Consumentenbescherming.

De elftenlarven zijn uitgezet in het kader van een Europese "Life + project Herintroductie van de elft” onder auspiciën van Noordrijn-Westfalen. In het kader van dit project zijn inmiddels ongeveer 8,6 miljoen elftlarven uitgezet. Het succes wordt ondersteund door de vangst half november van een volwassen vrouwtje door een beroepsvisser in Wörth aan de Boven-Rijn. Deskundigen van de universiteiten van Koblenz - Landau en Düsseldorf hebben vastgesteld dat het om een afgepaaid vrouwtje gaat, hetgeen dat samen met de vondst van larven, geïnterpreteerd kan worden als een bewijs van natuurlijke voortplanting.

“Tot nu toe worden de elftenlarven verkregen uit een kwekerij in de regio Aquitaine (Frankrijk) uit de rivieren de Garonne en de Dordogne. Vorig jaar werd een kwekerij in Aβlar (Hessen) in gebruik genomen voor de kweek van larven en het houden van ouderdieren voor de Rijn in de toekomst", aldus de Hessische minister van Milieu Puttrich. Aanstaande woensdag vind een jaarlijkse bijeenkomst van de leden van de begeleidingsgroep plaats in Karlsruhe. Sportvisserij Nederland is als cofinancier ook vertegenwoordigd in de begeleidingsgroep. Meer info lees je hier (Duitstalig).

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide