Terugvangst gemerkte zeelt Veluwemeer

7124
18 apr 2014

In 2012 en 2013 heeft Sportvisserij MidWest Nederland in totaal 1500 kilogram zeelt uitgezet in het Veluwemeer. Vrijwel alle uitgezette vissen zijn gemerkt met een floytag, een felgroen merkje bij de rugvin. Gisteren zijn enkele van deze vissen teruggevangen tijdens een onderzoek.

Foto: één van de teruggevangen zeelten waarbij de floytag bij de rugvin duidelijk te zien is.

Vanuit het haventje bij het clubhuis van HSV de Snoek te Harderwijk is de visploeg van Sportvisserij Nederland op donderdag 17 april het water opgegaan. Met het elektrovisapparaat zijn delen van de oevers van het meer bevist, in een poging een aantal uitgezette zeelten terug te vangen. En niet zonder succes, want van de 15 gevangen zeelten hadden 5 exemplaren een merkje. Daarnaast zijn nog 4 zeelten gevangen hun merkje verloren hadden, duidelijk te zien aan een klein littekentje dat achterblijft nabij de rugvin. Alle vissen verkeerden in een goede conditie en hebben zich dus prima aangepast aan het leven in het Veluwemeer.

Met deze vangsten is belangrijke informatie verkregen over de overleving en verspreiding van de uitgezette zeelten. Helaas zijn er in de twee jaar dat het project nu loopt slechts een handvol meldingen gedaan door sportvissers die een gemerkte zeelt hebben gevangen. Graag willen we natuurlijk meer meldingen, zodat we een beter beeld krijgen van het leven van deze vissen in het Veluwemeer.

Dus vis je wel eens op de Veluwerandmeren en vang je een gemerkte zeelt? Aarzel dan niet en meld je vangst! Vangstmeldingen kunnen telefonisch worden doorgegeven via het nummer op de floytag, maar worden bij voorkeur via email gestuurd naar zeelt@sportvisserijnederland.nl. Vermeldt hierbij in ieder geval het identificatienummer op de floytag, de lengte van de vis en de vangstlocatie. Goedgekeurde meldingen worden beloond met een Sportvisserij Nederland cap of de Veldgids Nederlandse Zoetwatervissen!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.