EU-maatregelen zeebaars

8900
13 mei 2014

De Europese Unie moet op korte termijn maatregelen nemen om de sterke terugloop van de zeebaarsbestanden een halt toe te roepen. De European Anglers Alliance (EAA ) grijpt de – deels nog dit jaar – in te voeren beheermaatregelen aan om te pleiten voor een ander, nieuw soort beheer van de zeebaars. Daarbij ligt het accent op de sportvisserij en een verantwoord beheer.

De komende weken zijn zeer belangrijk voor de sterk overbeviste zeebaars. De EU moet snel met een pakket maatregelen komen om de commerciële visserijdruk in 2014 met de door de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) geadviseerde 36% te reduceren. De EAA haakt daar op in door te wijzen op andere en betere manieren om het voortbestaan van Dicentrarchus labrax te waarborgen én deze vissoort sociaal-economisch veel beter te benutten.


(Foto: Janny Bosman)

Iconische sportvis

De zeebaars heeft de afgelopen tien jaar gezorgd voor een ware boost in de Europese zeesportvisserij en is een iconische soort geworden. De economische waarde van de recreatieve zeebaarsvisserij is vele malen groter dan de waarde van de commerciële aanvoer als consumptievis. Bovendien gaan sportvisserij en verantwoord beheer heel goed samen.

De visie van de EAA op het gebied van behoud, beheer en verbetering van de Europese zeebaarsbestanden is neergelegd in een position paper, die door Sportvisserij Nederland is ontwikkeld (pdf). Dit document zet de plannen voor het nieuwe zeebaarsbeheer kort en bondig uiteen.

Tegen een TAC

Zo is de EAA fel gekant tegen een maximaal toegestane vangsthoeveelheid (TAC). Dit zou de huidige vangsten niet veel veranderen, maar de zeebaars wel bestempelen als een 100% commerciële soort. De Europese sportvisserijorganisatie ziet meer heil in maatregelen als een grotere maaswijdte en ontsnappingsmazen in gesleepte vistuigen, hogere minimummaat (voor sport en beroep), verbod op de wintervisserij op de paaigronden gedurende de reproductieperiode, en beperking van de grootschalige vangsten door de beroepsvisserij (flyshooters).

In juni neemt de EU een beslissing over welke maatregelen er worden genomen om de zeebaars te beschermen.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.