Aanpak ongereguleerde beroepsvisserij benedenrivieren

8985
13 mei 2014

De toegenomen beroepsvisserij op de benedenrivieren, maar ook op andere wateren in Nederland, vormt een ernstige bedreiging voor de visstand. Dit staat bij Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland hoog op de agenda. Reden voor een grondig onderzoek en duidelijke maatregelen.

Door het waterbeheer van de afgelopen jaren zijn de meeste wateren minder voedselrijk geworden en is het vermogen om vis te produceren afgenomen. Het gevolg is dat deze wateren veel kwetsbaarder zijn geworden voor (over)bevissing. Daarnaast zorgt de sterk afgenomen aalstand en de daarmee samenhangende beperkende maatregelen voor een toenemende druk op schubvisbestanden.

De hengelsportorganisaties delen de terechte zorgen die sportvissers hebben over de beroepsvisserij op de Benedenrivieren en andere wateren waar de bovenstaande situatie zich voordoet. Een gezonde en aantrekkelijke visstand vormt namelijk de basis voor de sportvisserij.

Daarom zijn wij samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland bezig met een grondig onderzoek naar de beroepsvisserij op schubvis met nadrukkelijke aandacht voor de Benedenrivieren, waaronder het Haringvliet. Dit onderzoek moet duidelijk maken waar sprake is van legale dan wel illegale onttrekking van schubvis. Waar sprake is van illegale visserij zal de handhaving meteen worden verscherpt. Indien sprake is van een onbeperkte, niet duurzame visserij via vergunningen afgegeven door het Ministerie van Economische Zaken, zal de sportvisserij alle noodzakelijke maatregelen nemen om dit tegen te gaan. Hierbij zal de stap naar de rechter niet worden geschuwd. Het belang van de sportvissers staat voorop.

Wat betreft het beïnvloeden van de politiek is de steun van de sportvissers nodig. Als collectief staan we sterk. Individuele acties van sportvissers zijn meer dan begrijpelijk, maar werken contraproductief.

Sportvisserij Nederland zal samen met de federatie de sportvissers op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide