24 mei: World Fish Migration Day

5540
15 mei 2014

Veilige trekroutes en verbindingen tussen rivieren en zee zijn noodzakelijk voor gezonde visbestanden en rivieren. Op 24 mei staat dit thema centraal tijdens World Fish Migration Day. Sportvisserij Nederland is partner van een aantal evenementen die op deze dag worden georganiseerd.

Vissoorten die migreren tussen de zee en de rivieren worden vooral bedreigd door barrières als stuwen, dammen en sluizen, gebouwd voor waterbeheer, waterkracht en drainage. Ook ontbreekt het vaak aan foerageer- en paaiplaatsen.

Op World Fish Migration Day wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd door lokaal evenementen te organiseren die het belang van open riviersystemen voor trekvissen als zalm, zeeforel, paling en steur laten zien. World Fish Migration Day is een internationaal initiatief dat start in Nieuw-Zeeland en eindigt als de zon aan de westkust van Noord-Amerika ondergaat.

Activiteiten

Het hoofdkwartier en zenuwcentrum van World Fish Migration Day zit in Amsterdam. Ook op andere locaties in Nederland vinden verschillende activiteiten plaats. Zo vragen onder andere de Coalitie Delta Natuurlijk – de tien samenwerkende natuurorganisaties in de Zuidwestelijke delta – en Sportvisserij Nederland bij het festival ‘Dordt in Stoom’ te Dordrecht (250.000 bezoekers) met ludieke activiteiten aandacht voor passeerbare verbindingen tussen zee en rivier en kun je alles te weten komen over de terugkeer van de Atlantische steur in Nederland.

Bij de sluizen van Kornwerderzand staat de geplande Vismigratierivier in de Afsluitdijk in de schijnwerpers. Deze rivier is één van de projecten die bij moet dragen aan een betere vistrek tussen de Waddenzee en het IJsselmeer.

Kijk voor meer informatie op www.worldfishmigrationday.com

 

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide