Wetsvoorstel: VISplanner als geldig document

7718
03 jul 2014

De benodigde wetswijziging om te komen tot de Visplanner als rechtsgeldige vervanger van de Gezamenlijke Lijst van Viswateren is een stap dichterbij. Onlangs is hier een belangrijk wetsvoorstel voor ingediend bij de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel is erop gericht dat sportvissers bij controle naast de VISpas straks alleen de Visplanner App nog hoeven te laten zien. En daarmee wordt je smartphone naar verwachting vanaf 2015 de digitale vervanger van ‘het boekje’. Momenteel vereist de Visserijwet nog een ‘schriftelijke’ toestemming.

Bovendien moet het water waarin gevist mag worden hierin duidelijk omschreven staan. Veel hengelsportverenigingen en -federaties wisselen hun viswateren echter met elkaar uit via de Gezamenlijke Lijst van Viswateren. Hierdoor mogen VISpashouders met de VISpas in ongeveer 80% van al het Nederlandse binnenwater vissen.


Waar mag ik vissen met mijn VISpas? Met de VISplanner (app of website) zie je het in een oogwenk op Google kaart!

Inmiddels is de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren dus een flink boekwerk geworden. En het zou voor de sportvisser makkelijker zijn om nog slechts een digitale viswaterlijst te hoeven tonen bij controle. De Visplanner biedt deze mogelijkheid, maar daarvoor is wel nog eerst een wetswijziging nodig. Sportvisserij Nederland voerde al eerder overleg met het Ministerie van Economische Zaken om de Visserijwet op dit punt aan te passen.

Aanname wetsvoorstel

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan volstaat de sportvisser met het tonen van de VISpas plus het op dat moment beviste water via de Visplanner App op je smartphone. De overheid en Sportvisserij Nederland hanteren daarbij 1 januari 2015 als streefdatum voor de inwerkingtreding van de wetswijziging.

Boekje blijft

Voor de lijst van wateren in de Visplanner App is een internetverbinding niet vereist – al werkt het kaartsysteem alleen bij een internetverbinding. Uiteraard blijft ook de Gezamenlijke Lijst van Viswateren gewoon in boekvorm beschikbaar en geldig naast je VISpas.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide