De sportvisserij in actie in het Benedenrivierengebied

4754
04 jul 2014

Op 3 juli hebben Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland een informatieavond georganiseerd voor diverse hengelsportmedia en -organisaties. Het enige onderwerp dat op de agenda stond was “de visserij in het Benedenrivierengebied”.

Het ging hierbij vooral over de ongelimiteerde toestemmingen die de Staat kennelijk heeft uitgegeven aan beroepsvissers. De Staat mag deze toestemmingen overigens wel uitgeven, maar hieraan zijn duidelijke voorwaarden gesteld. Met name dat deze pas uitgeven kunnen worden na overleg met de schubvis-visrechthebbende, in dit geval Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dat is niet gebeurd.

Kort geding in voorbereiding

De aanwezigen konden eigenlijk niet geloven, dat Sportvisserij Zuidwest Nederland niet geïnformeerd zou zijn over deze uitgifte. Wim de Vries, directeur Sportvisserij Zuidwest Nederland: “Deze uitgifte is echt gebeurd zonder enig overleg met Sportvisserij Zuidwest Nederland, terwijl wij wel de huurder van het schubvis-visrecht zijn”. Sportvisserij Zuidwest Nederland gaat een kort geding aanspannen tegen de Staat. De dagvaarding is al in voorbereiding.


Een aantal vertegenwoordigers namens de verontruste sportvissers in Made. (foto: Peter Dohmen/ Publishing House)

Haringvliet

Toegelicht werd ook dat voor het Haringvliet bij de Kamer voor de Binnenvisserij een zegenvergunning ter goedkeuring voor ligt. Hiertegen heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland bij de Kamer bezwaar aangetekend, omdat hier in onze ogen doelmatige bevissing in het geding is. De Kamer is nog niet tot een oordeel gekomen, maar zal binnen twee weken uitspraak doen.

Visstand als basis

Sportvisserij Zuidwest Nederland wil als rechthebbende in de toekomst zelf de (verplichte) schriftelijke toestemmingen uitgeven aan beroepsvissers. De hoeveelheid te onttrekken vis moet dan gebaseerd worden op criteria inzake de visstand. Daar hoort natuurlijk ook een goede registratie bij van de onttrokken vis door de beroepsvisserij en de controle hierop.

Sportvisserij Zuidwest Nederland zal - zoals is besproken – nu zelf het initiatief nemen tot de definitieve oprichting van de Visstandbeheercommissie Benedenrivierengebied. Eerder overleg hiertoe werd vanwege (wederom) gewijzigd overheidsbeleid eind 2013 gestopt. Sportvisserij Zuidwest Nederland wordt in dit totale traject gesteund door deskundige bijstand van Sportvisserij Nederland.

Afgesproken is dat in oktober een tweede informatiebijeenkomst zal plaatsvinden. In de tussentijd zal regelmatig de stand van zaken gecommuniceerd worden. Aan het eind van de avond werden de aanwezigen door voorzitter Nol Sweep van Sportvisserij Zuidwest Nederland hartelijk bedankt voor hun aanwezigheid en inbreng tijdens deze avond.


Nol Sweep, voorzitter Sportvisserij Zuidwest Nederland

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide