Zienswijze waterkracht

6277
09 jul 2014

Het kabinet ziet waterkracht als een belangrijke nieuwe bron van duurzame energie. Waterkracht veroorzaakt echter ook vissterfte doordat vissen worden verhakseld in de ronddraaiende schoepen van de turbines. Sportvisserij Nederland heeft daarom haar reactie gegeven op het ontwerp van de nieuwe beleidsregel waterkrachtcentrales.


In opdracht van het kabinet heeft Rijkswaterstaat met de beleidsregel een landelijk kader aangegeven voor wat betreft de vergunningverlening voor waterkrachtcentrales in de rijkswateren. Hierin staan de normen omschreven die gelden voor vissterfte bij waterkrachtcentrales, maar wordt tegelijkertijd experimenteerruimte geboden voor nieuwe, innovatieve technieken. Sportvisserij Nederland is hier fel tegen gekant. De maximaal toegestane norm van 10% vissterfte (inclusief uitgestelde sterfte) wordt in de Nederlandse Maas al ruim overschreden door de twee bestaande waterkrachtcentrales bij Linne en Lith. De norm van 10% moet worden gehandhaafd en niet worden verruimd door vijf nieuwe waterkrachtcentrales toe te staan met elk 0,1% sterfte. Met andere woorden: er is zolang de huidige centrales niet ver beneden de 10% sterfte zitten geen ruimte voor nieuwe initiatieven voor waterkracht in de Maas.

Trekvissen als aal en zalm zijn vaak slachtoffer van waterkrachtcentrales. 

Klik hier voor de volledige zienswijze van Sportvisserij Nederland op waterkrachtcentrales.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.