WK-JUNIOREN: GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

4030
16 jul 2014

Al weken zijn ze in voorbereiding! Een Wereldkampioenschap in eigen land is bij uitstek het podium om te excelleren. Drie Nederlandse jeugdteams zullen tijdens het WK Zoetwatervissen voor Junioren een gooi doen naar goud. Aan het Havenkanaal en Noord Willemskanaal in Assen meten de beste vissers in de categorieën U14, U18 en U23 zich met elkaar. Welk land wordt kampioen? Waarschijnlijk die met de best uitgedachte tactiek. De functie van bondscoach valt dan ook niet te onderschatten.

Toch lijkt het er op dat de tactieken pas tijdens de trainingsweek in de hoge hoed kunnen worden gestopt om ze er tijdens de wedstrijddagen weer uit te toveren. Bondscoach Jan van Schendel vertelt waarom. “We hebben tot nu toe iedere mogelijke situatie bekeken en geanalyseerd, maar je weet tijdens de trainingsweek pas met wat voor omstandigheden je te maken hebt. Daarom hebben we zo veel mogelijk uren gevist de afgelopen maanden om op alles voorbereid te zijn.”

Aan het fanatisme van de ploegen zal het niet liggen. Van Schendel zag zelden zulke gemotiveerde vissers. “Niemand sloeg een training over en de vissers, zelfs de jongsten, gingen naast de groepstrainingen ook op eigen houtje oefenen. We hebben te maken met drie geweldige groepen. Ramon Ansing bijvoorbeeld, die leeft voor zijn sport en is het toonbeeld van inzet. Ik herken mezelf wel eens in hem. Iedere vrije minuut steekt hij in zijn passie.”

Anja Groot (tweede van rechts) is coach tijdens het WK Junioren

Omdat er drie Oranje teams aan de waterkant zullen verschijnen, is de staf uitgebreid voor een zo optimaal mogelijke bezetting. Naast het vaste coachteam bestaande uit Stefan Verhoeven en Jack Valkenburg, zijn ook internationals Anja Groot, Nico Bakkernes en Ramon Pasmans aan de groep coaches toegevoegd door Van Schendel. “Je moet je omringen met meerder mensen tijdens zo’n groot evenement. Een coach alleen kan niet alles zien. We gaan de hele week intensief optrekken met de groepen en met de begeleiding, op deze manier kunnen we de taken goed verdelen.”

Anja Groot is een welkome versterking voor de jongste groep. “Ik ga me vooral richten op de U14-groep. Ik ben in het dagelijks leven onderwijsassistente, dus ik werk veel met kinderen. Ik hoop ze naast mijn wedstrijdkennis, ook iets op mentaal vlak bij te brengen. Het zijn zulke jonge jochies dat ze vaak nog wat verlegen zijn. We proberen ze een beetje uit de tent te lokken, zodat ze ontspannen aan het WK kunnen beginnen”, legt Groot haar aanwezigheid uit.

Dit is het eerste jaar dat Nederland een deelnemend team in de U14 categorie heeft. Over de kansen van de teams worden daarom nog wat voorzichtige uitspraken gedaan. “Ze hebben veel geleerd de afgelopen tijd, je ziet ze groeien. Toch is de U14 onbekend terrein. Plezier is voor nu heel erg belangrijk en natuurlijk gaan we proberen een medaille te winnen”, vertelt Groot. Haar collega Van Schendel durft wel een voorspelling aan. “De U23 groep is heel sterk en ik gok dat daar wel kansen liggen. Sowieso is Sjors Milder op individueel gebied een klasbak gezien zijn historie en ook in de U18 zie ik kansen voor individuele prestaties. De U14 vind ik spannend, debuteer maar eens op die leeftijd voor eigen publiek. Dat is al een prestatie op zich. Toch zie ik in die ventjes de topvissers voor de toekomst, dus wie weet…”

Uitleg tijdens de voorbereiding op het WK Junioren

 

Kijk voor wedstrijdinformatie op www.wkjuniorenzoet2014.nl

Actief op Social Media? Met #angling2014 praat je online mee over het WK!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide