Spronglaag Grevelingenmeer eist veel slachtoffers

7994
04 aug 2014

In het Grevelingenmeer zijn dit jaar grote aantallen dode krabben, kreeften, vissen en andere soorten zeedieren aangetroffen. De oorzaak hiervan is de spronglaag. Onder deze scheidingslaag is het water zuurstofloos en ongeschikt voor dierlijk leven. Stichting ANEMOON meldt dat het negatieve effect van de spronglaag ieder jaar groter wordt.

(foto: Bas van der Sanden)

Het Grevelingenmeer is door de Brouwersdam en Grevelingendam al vele jaren afgesloten van de Noordzee en de rivieren in het achterland. Hierdoor staat het water stil en worden verschillende waterlagen niet meer met elkaar gemengd. Als het water in het voorjaar opwarmt, wordt de bovenste waterlaag warmer dan het diepere water. Zo ontstaat er een zogenaamde spronglaag, waarbij het water in de bovenste laag soms vijf graden of meer warmer is dan er onder. Ook wordt de onderste waterlaag zuurstofloos, waardoor zeedieren hier niet kunnen overleven. Alleen zwavelbacteriën gedijen goed zonder zuurstof.

Grotere schadelijke effecten

Stichting ANEMOON meldt dat er dit jaar in het Grevelingenmeer opvallend veel dode kreeften, krabben en zelfs ook grotere vissen zoals bijvoorbeeld kabeljauwen onder de spronglaag zijn aangetroffen. Of deze massale sterfte alleen maar is ontstaan door het zuurstofloze karakter van het water is niet duidelijk. Wellicht dat de in de inktzwarte slibbodem aanwezige zwavel- en andere bacteriën ook zorgen voor toenemende concentraties van giftige stoffen onder de spronglaag. Uit observaties van sportduikers blijkt wel dat het negatieve effect van de spronglaag jaarlijks dramatischer wordt en de schade aan de lokale fauna groter wordt.

Lees meer over de spronglaag in het Grevelingenmeer via deze link van Natuurbericht.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.