Nederland pakt zilver tijdens NEDELUX 2014

4189
04 aug 2014

In Duitsland staat de wedstrijdvisserij gigantisch onder druk al vele jaren. Ik heb echt te doen met de coaches daar en al helemaal met Steffen Quinger, de man die je Hoofd Wedstrijdzaken zou kunnen noemen daar. Wat die mensen allemaal voor hun kiezen krijgen, houd je werkelijk niet voor mogelijk. Toch houden deze mensen vol en knokken verder voor de goede zaak met alle energie die men heeft en meer. Respect!!

Dezelfde mensen waarover ik zonet schreef waren ook de organisatoren van de NeDeLux wedstrijd van dit jaar. Die werd gevist in het Fluterkanal nabij Abbendorf, een plaatsje zo’n 100 kilometer noordwest van Berlijn. Ook deze taak was hen meer dan toevertrouwd en zo werd het voor iedereen een prachtig visweekend.

In Duitsland heeft men toch zoveel fantastische viswateren en al helemaal in dit gedeelte van het land. Het kanaal waarin we visten, lag op amper 200 meter van de rivier de Elbe. Het Fluterkanal zorgt ervoor dat al het overtollige water van het Havelgebied, zeg maar al het water van in en rondom Berlijn en waartoe ook bijvoorbeeld het bij ons redelijk bekende Silokanal behoort, wordt afgevoerd naar de Elbe.

Ik had al vaak over de visserij hier gehoord. Veel vis en veel stroming, dat was de belangrijkste informatie vooraf. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik van onze vissers hoorde dat het water eigenlijk volledig stil stond en dat men met dobbers van amper een grammetje had kunnen vissen tijdens hun eerste training. Men had in ieder geval wel redelijk goed gevangen, dat was het goede nieuws.

Tijdens mijn reis naar Abbendorf reed ik door gigantisch noodweer. Ik kon me dan ook niet voorstellen dat er geen stroming zou komen en de volgende dag bleek dat ook. Ook in het Havelgebied was blijkbaar aardig wat regen gevallen, want toen we begonnen te vissen op de woensdag stroomde het al iets en tegen het einde van de dag was er een flinke stroming.

Er viel veel vis te vangen, zowel met de vaste stok als met de bolo-hengels. Er werd van alles uit het water gehaald. Vooral kolblei maar ook voorns en soms windes. De vissen die het meeste gewicht brachten, waren de brasems. Soms wogen die wel 3 kilo per stuk en dan heb je niet zoveel vissen nodig voor een flink gewicht.

Op zowel de woensdag als de donderdag hadden we prachtige trainingsdagen. Heel veel vis en voor iedereen volop de tijd om het materiaal goed op orde te krijgen en te proberen de juiste voerstrategie te bedenken. Dan blijkt dat we op dit soort water toch nog wat broodnodige ervaring missen want, zo bleek, uiteindelijk maakten we niet de best mogelijke keuze. Ik kom daar later nog op terug.

In de tijd dat ik nog met een hengel langs het wedstrijdparcours zat, werd de Benelux-wedstrijd vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Niemand was echt blij met het verplichte nummer oftewel, de internationale wedstrijd die er maar wat bij hing, zoals deze wedstrijd toen werd gezien. Hoe zijn de tijden veranderd tegenwoordig! Bijna iedereen was al aan het trainen vanaf de dinsdag en hetzelfde gold voor onze tegenstanders. Zowel Duitsland als Luxemburg visten hier met een sterke afvaardiging en als me een ding vanaf het begin duidelijk was, dan was het wel dat we niet bepaald voor een eenvoudige opgave stonden.
Prima want dat is precies wat ik wil. Goede wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Pas dan kan je echt zien wat de eigen vissers waard zijn en of men geschikt is om verder te groeien.

Ik had het er al over, de juiste voerstrategie. Na de trainingen hadden we hierover een discussie binnen het team. Er waren twee meningen eigenlijk. De ene stroming dacht aan een maximale hoeveelheid “vreten” in verband met de grote hoeveelheid vis, de andere was meer “brasem-gericht” met meer leem en pure balletjes leem met aas bijcuppen, een “bewezen” tactiek bij het vissen op brasem op dit soort water. Uiteindelijk kozen we voor het eerste, dus veel voer en misschien 20% leem. Achteraf gezien geen gelukkige keuze zo zou blijken.

1e WEDSTRIJDDAG
Op het laatste moment was het parcours omgezet. Noodgedwongen, want er waren wat problemen over een gedeelte waarop schapen moesten grazen. Hierdoor gingen twaalf vissers vissen op onbeviste en dus ook nog niet aangevoerde plaatsen. Op zich geen probleem, voor iedereen hetzelfde.

Ik was bij de start van de wedstrijd op dit parkoersgedeelte en ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Overal gingen de dobbers vanaf de eerste inzet onder. Weliswaar geen grote vis, maar wanneer zoiets gebeurt zonder dat de vissen tijd nodig hebben om de voerplaatsen te vinden dan weet je pas echt dat er veel vis zit op een viswater. Prachtig!

Het werd een prachtige wedstrijd. Het “format” van deze wedstrijd is heel simpel, tien vakjes van drie vissers en het land met de minste punten na twee dagen wint. Er waren vakjes bij met een puur brasem-gerichte visserij en in andere vakjes, vooral op het nieuwe stukje parcours ging het vrijwel uitsluitend om kleinere vis. Hoe dan ook was er overal volop vis te vangen en dan is wedstrijdvissen leuk.

We kwamen uiteindelijk niet al te best uit deze eerste dag. Duitsland behaalde 18 punten en zowel Luxemburg als wij kwamen met 21 punten terug. Door ons mindere vangstgewicht waren we derde. Niet best natuurlijk maar ook een achterstand met mogelijkheden.
Een achterstand van drie punten is heel weinig en als het een beetje lopen wilde op de tweede dag konden we nog zomaar winnen. Een spannende tweede dag was dan ook een garantie.

Om even iets duidelijker te zijn over de vangsten, er was een bijna 34 kilo, nog een bijna 30 kilo en verschillende 20+ kilo gewichten. In de vakken waar het ging om kleine vis had je toch nog 10 kilo nodig voor een vakwinst. Dat noem ik een prachtige visserij.

2e WEDSTRIJDDAG
De dag begon al niet best. Na ons steknummer van de eerste dag hadden we nu recht op een kopnummer en iedereen die daar aanwezig was wist denk ik inmiddels wel dat nummer drie het nummer was met de gemiddeld beste stekken. Nummer één daarentegen bleek in de praktijk zelfs misschien wel slechter dan nummer twee. Wat werd het? Nummer één natuurlijk. Hier kon het niet anders, maar het wordt zo langzamerhand wel duidelijk dat ik tijdens de loting van de nummers af moet blijven tijdens welke internationale wedstrijd dan ook. Ongelooflijk.

We hadden, aan de hand van de ervaringen van de eerste dag, besloten om het voeren nu iets anders aan te pakken en bij te cuppen met pure leemballetjes met aas erin verwerkt. Bij de aascontrole bleek al heel snel dat ook de andere landen hadden gekozen voor (nog) meer leem en zo gebruikten wij ook vandaag nog de minste leem van de drie teams.

Het ging wel wat beter vandaag. Verschillende vakken waren we aan het winnen en in andere vakken moest het allemaal juist de goede kant opvallen want daar was het heel gelijk allemaal. Al na twee uur wedstrijd zag ik het grootste probleem opdagen. Wij gingen het wel iets beter doen maar hetzelfde gold voor de Duitsers en dat allemaal ten koste van Luxemburg. Wij hadden niet veel aan deze situatie natuurlijk want we moesten inhalen.

Het werd een frustrerende dag die we beëindigden met in totaal 19 punten. Ook nu wonnen we niet want Duitsland eindigde met 17. Luxemburg eindigde op 24 punten.
Op sommige moeilijke plekken ging het boven verwachting terwijl op de op het oog meer gemakkelijke plekken een goed resultaat weer uitbleef.

Al met al won Duitsland terecht deze wedstrijd. Als je op beide dagen wint, verdien je de overwinning. Wij tweede op niet zo’n enorme achterstand maar toch net niet, zo eerlijk moeten we zijn. Zelfs Luxemburg dat als laatste eindigde stond niet op een hele grote achterstand wat aangeeft dat het hier een echte wedstrijd was met veel tegenstand voor iedereen.

Ook de prijsuitreiking was prima verzorgd en zo kunnen we gerust spreken van een prima georganiseerd en geslaagde wedstrijd. Als er iemand is die dit geen prachtige wedstrijd vond dan weet ik het niet meer. Beste Nederlandse uitslag was er voor John Savelkoul die tweede werd in het individuele klassement. Op beide dagen het vak gewonnen met het tweede hoogste totale vangstgewicht (ruim 50 kilo). Al met al een fantastische visweek en ook best redelijk goed gevist in de meeste gevallen. Duitsland was hier echter net wat beter. Het is niet anders.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.