Vissen op gladde en ruwe haai bij Sharkatag

5775
07 aug 2014

De ruwe haai zou wel eens de verrassing van Sharkatag 2014 kunnen worden. De ruim 300 sportvissers die op 13, 14 en 15 augustus vanuit Neeltje Jans naar de haaien gaan, vissen dit jaar voor het eerst ook gericht met de hengel op de grote en ruige neef van de gevlekte gladde haai. Het doel is hetzelfde: de haaien merken en terugzetten voor onderzoek naar de omvang en verspreiding van de populatie.

Tijdens Sharkatag wordt er traditiegetrouw vooral gevist op de gevlekte gladde haai, maar dit jaar zal er voor het eerst ook gericht op de ruwe haai worden gevist. Deze zomer zijn er voor de Zeeuwse kust al diverse ruwe haaien gevangen, waaronder exemplaren tot 21 kilo bij een lengte van 156 cm. Ruwe haaien kunnen twee meter lang worden, zien er stoer uit en hebben – in tegenstelling tot gevlekte gladde haaien – echte tanden. Ze zijn echter niet gevaarlijk voor de mens en eten vooral vis.

Grote onbekende
Haaien zijn kwetsbaar en zeer belangrijk voor het ecosysteem. Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland hebben daarom Sharkatag opgezet om haaien beter te kunnen beschermen door ze te merken. In dit haaienproject zijn in twee jaar tijd al ruim 2.000 vissen gemerkt door sportvissers en 60 terugvangsten gemeld. Aan de hand van de terugmeldingen leren we meer over bijvoorbeeld de omvang van de populatie, verspreiding en migratiepatronen van deze bijzondere dieren. Over de gevlekte gladde haaien in onze kustwateren weten we steeds meer, maar over de ruwe haai is nog maar heel weinig bekend.

Haaien taggen
Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien te vangen en te ‘taggen’ – wellicht kan de 2.500ste haai van een merkje worden voorzien – voordat ze weer in zee worden teruggezet. De gevlekte gladde haai (die 130 cm groot kan worden) zal daarbij de boventoon voeren, maar er wordt bij deze editie van Sharkatag zeker ook ruwe haai verwacht. Gezien de recente vangsten is de kans op een ruwe haai groter dan ooit tevoren


 Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide